<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

3DEXPERIENCE World – 3 Take-Aways voor de SOLIDWORKS community

Als je het nieuws rond SOLIDWORKS een beetje volgt, heb je al lang van het 3DEXPERIENCE Platform gehoord. Tijdens hét jaarlijkse SOLIDWORKS evenement begin februari in Nashville was er veel nieuws met name rond dit online samenwerkingsplatform. Niet verwonderlijk aangezien SOLIDWORKS World omgedoopt werd in 3DEXPERIENCE World.

Tijdens de vier dagen in Nashville werd duidelijk dat het 3DEXPERIENCE Platform een flinke stap voorwaarts gaat maken dit jaar. Dit zijn mijn 3 take-aways over het 3DEXPERIENCE Platform voor de SOLIDWORKS community in 2020.

Take-away 1: SOLIDWORKS geïntegreerd in het 3DEXPERIENCE Platform

Vorig jaar werd het 3DEXPERIENCE Platform gelanceerd binnen de SOLIDWORKS community, maar het bestaat al veel langer en wordt al intensief gebruikt door bijvoorbeeld grote multinationals. In Nashville kondigde Gian Paolo Bassi – CEO van SOLIDWORKS – drie zogenaamde ‘3DEXPERIENCE Works Offers’ aan die dit jaar beschikbaar komen. Hij liet zien waar deze speciale pakketten uit bestaan en sprak van ‘super power SOLIDWORKS’. De namen van deze ‘3DEXPERIENCE WORKS Offers’ klinken ook bekend: Standard, Professional en Premium. Later dit jaar zul je er zeker meer over horen.

Gian Paolo Bassi bespreekt 3dexperience works offers

Met deze versies van Technisch tekenprogramma SOLIDWORKS geïntegreerd in het 3DEXPERIENCE platform krijg je de beschikking over meerdere samenwerkingsrollen. De niet-SOLIDWORKS rollen en de daarbij horende applicaties zijn bedoeld voor andere spelers in de ontwerpketen. De Collaborative Industry Innovator rol bijvoorbeeld geeft je de mogelijkheid om op het 3DEXPERIENCE Platform je product data te beheren en grip te houden op het productieproces, meer een management rol dus.

De 3DSwymer rol – slechts een woordje verschil met de vorige – is een samenwerkingsrol waarmee je moeiteloos en veilig gegevens, feedback en verzoeken deelt met anderen in de ontwerpketen via een laagdrempelige, social media-achtige interface. Deze rol kun je bijvoorbeeld aan andere engineers, marketing, salesmensen en klanten geven.

3DEXPERIENCE WORKS Offers

Standard

Professional

Premium

 

 

3D Sculptor

 

3D Sculptor

3D Creator

3D Creator

3D Creator

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS Simulation Designer

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS Standard

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS Professional

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS Premium

Collaborative Designer
for SOLIDWORKS

Collaborative Designer
for SOLIDWORKS

Collaborative
Designer
for SOLIDWORKS

Collaborative Industry Innovator

Collaborative
Industry Innovator

Collaborative
Industry Innovator

3DSwymer

3DSwymer

3DSwymer

Het lijkt er dus op dat de aangekondigde ‘3DEXPERIENCE WORKS Offers’ de ideale kans bieden om als bedrijf je eerste schreden te zetten op weg naar een geïntegreerde ontwerpketen waarin je nauwer samenwerkt met verschillende stakeholders. Daardoor kan je sneller schakelen, efficiënter werken en een beter ontwerp opleveren tegen lagere ontwikkelkosten.   

Take-away 2: Design apps voor iedereen

Een ander onderdeel van het 3DEXPERIENCE Platform dat in Nashville meerdere keren aan bod kwam, zijn de 3D Creator en 3D Sculptor rollen die onder andere in de 3DEXPERIENCE WORKS Offers zitten die ik hierboven heb beschreven.

3D Creator geeft je onder andere de beschikking over xDesign, de 3D CAD-in-een-browser applicatie. Met de tweede rol, 3D Sculptor, krijg je op het 3DEXPERIENCE Platform de beschikking over xShape. Dit is ook een browser-based app, waarmee je zeer gestileerde ergonomische en organische modellen creëert specifiek op basis van 3D Sub-D modelleren. Deze modelleertechniek werkt veel sneller dan met een traditionele parametrische ontwerptool.

3D-Creator

3D Creator

Het beeld dat ik kreeg in Nashville is dat de 3D Creator en 3D Sculptor rollen de perfecte tools zijn voor designwerk dat je on-the-fly kan doen. Waar je ook bent, als je een internetverbinding hebt, kun je ontwerpen, ook op je tablet bijvoorbeeld.

3D Sculptor-1

3D Sculptor

3D Creator en 3D Sculptor zijn onder andere bedoeld om andere stakeholders in de designketen de kans te geven mee te werken aan een ontwerp, waarna hun input vervolgens naadloos in SOLIDWORKS kan worden overgenomen. 3D Creator en 3D Sculptor bieden zeer intuïtieve ontwerpervaringen waardoor ook niet-CAD-tekenaars aan het ontwerpen kunnen gaan.

Take-away 3: Nog meer innovatiekracht

Zoals ik in het begin zei, wordt het 3DEXPERIENCE Platform al veel gebruikt door grote bedrijven, waaronder Honda, Miele, Bosch en Airbus. Daar moet je niet de conclusie uit trekken dat het 3DEXPERIENCE Platform alleen bedoeld is voor multinationals. In tegendeel, ook kleine en middelgrote ondernemingen kunnen hun innovatiekracht flink verbeteren met het 3DEXPERIENCE Platform.

Hoe? Doordat je via het 3DEXPERIENCE Platform toegang krijgt tot functionaliteiten van geavanceerde design applicaties als ENOVIA, DELMIA en SIMULIA. Waarom zou je dat willen? Om er zeker van te zijn dat je gegevens veilig opgeslagen zijn in de cloud, zodat hackers die je bedrijf dagelijks bestoken met phishing mails er niet bij kunnen. Of om betere ontwerpkeuzes te maken op basis van simulaties die je in de cloud laat berekenen – scheelt je een render farm. Of gewoon omdat je de lijntjes van en naar de ontwerpafdeling korter wilt maken om feedback- en goedkeuringsprocessen te versnellen.

Conclusie: innoveren wordt nóg leuker!

De cloud speelt al een enorme rol in ons dagelijks leven – professioneel en privé – al zijn we ons het niet altijd bewust. Spotify, Netflix, Office 365, Dropbox, Salesforce, SAP, Hubspot, Trello, Adobe, iCloud en ga zo maar door, ze zitten allemaal in de cloud. Dat SOLIDWORKS richting de cloud gaat, is dus niet meer dan logisch. Je zou kunnen zeggen dat het tijd werd.

Het is net zo logisch dat daarvoor aansluiting wordt gezocht bij 3DEXPERIENCE, het cloud platform van moederbedrijf Dassault Systèmes. Het wiel opnieuw uitvinden zou immers niet efficiënt zijn. Het bijkomende voordeel daarvan is dat bedrijven die SOLIDWORKS gebruiken via het 3DEXPERIENCE Platform toegang krijgen tot nóg meer krachtige applicaties gebaseerd op andere Dassault Systèmes high-end ontwerptools. Kortom, ik ben ervan overtuigd dat het 3DEXPERIENCE Platform innovatieve geesten fantastische perspectieven biedt.