SOLIDWORKS Tips | 1 min Leestijd

De drie SOLIDWORKS sheet metal methoden om een trechter te ontwerpen.

Jeroen van der Burg
24-11-15

Van oudsher kun je in SOLIDWORKS een kegelvormige trechter op twee manieren opzetten. Namelijk deze meteen opbouwen als Sheetmetal of een Solid omzetten naar Sheetmetal. Buiten deze twee ‘standaard’ methodes is er een derde manier om dit te realiseren. In dit blog bespreken we de drie handige methodes om een plaatuitslag van een trechter te maken in SOLIDWORKS.

Methode 1: Van Solid naar Sheetmetal

Maak eerst een (dunwandig) Solid model. Vervolgens, om een plaatuitslag te genereren, moet de vorm omgezet worden naar Sheetmetal. Dit doe je met de ‘Insert Bends’-feature.

De randvoorwaarden voor deze methode is dat er een opening in wordt ge-‘knipt’ en dat de kniprand een rechte lijn is. Bij een kegel realiseer je dit met bijvoorbeeld een revolved-cut van een kleine hoek. Hierdoor kan de openingsrand worden gebruikt voor de ‘Insert Bend’-feature.

trechter solidworks

Methode 2: Een trechter meteen opbouwen als Sheetmetal

Om een trechter direct op te bouwen als Sheetmetal moet je de contouren meteen opzetten als ‘open’ contouren. In het voorbeeld hieronder is gekozen voor twee cirkelbogen met een opening van 1 mm.

trechter solidworks sheetmetal

Methode 3: Lofted Bends feature met de ‘Bent’ Manufacturing Method

Naast de bekende ‘Formed Manufacturing' methode is er sinds SOLIDWORKS 2014 een tweede variant bijgekomen van deze ‘Lofted Bends’ feature. De zogenaamde ‘Bent Manufacturing' methode. Hierin worden de buiggebieden ook in de gevormde versie getoond. trechter solidworks manufacturing

Voordelen ‘Bent Manufacturing' methode

Er zijn twee voordelen aan de ‘Bent Manufacturing' methode:

1. Realistischer beeld
De ‘Bent’ versie geeft een realistischer beeld dan de ‘formed’ versie wanneer de trechter wordt verkregen door meervoudige zettingen (en niet gevormd of gerold wordt).

2. Eenvoudigere sketches bij overgang vierkant-rond 
Bij een kegel gaat een ‘lofted bends’ feature meestal van cirkel naar cirkel, maar een ‘lofted bends’ kan ook verlopen van rond naar vierkant. Vaak is de wens dat er een driehoekig plat-vlak ontstaat op het raakvlak van de cirkel en het vierkant. Eerst was je hierbij beperkt tot de ‘Formed’ variant; je moest een cirkel in een schets benaderen met bogen en rechte lijnstukken en het vierkant afronden, zodat platte vlakken en ‘Formed’ gebieden elkaar afwisselden.

Voorbeeld: Oude werkwijze (Formed) met ingewikkelde sketches

solidworks trechter formed
Voorbeeld: Nieuwe werkwijze (Bent) met eenvoudige sketches

trechter solidworks bent

Sinds SOLIDWORKS 2015 kunnen de sketch-vlakken onder een hoek liggen. De ‘Bent’-optie rekent zelf het raakvlak uit voor het driehoekige platte vlak . Dit is niet te realiseren met de ‘Formed’-optie.
trechter solidworks bent

trechter solidworks tips


Zoals altijd zijn er in SOLIDWORKS meerdere wegen die naar Rome leiden. Insert Bends, Lofted Bends Formed en Bent, zijn alle drie handige tools om een plaatuitslag van een trechter te realiseren.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Jeroen van der Burg