<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Een diepe buiging voor deze nieuwe functionaliteit in SW 2020

Consumentenproducten hebben steeds vaker mooie, maar complexe aansluitingen tussen vlakken. Denk bijvoorbeeld aan auto’s. Oudere designs waren vaak wat blokkig, moderne auto’s hebben diverse complexe, maar mooie soepele overgangen. 

Zo'n overgang wordt kromming of curvature genoemd. De curvature functie is in SOLIDWORKS 2020 uitgebreid. Naast de bestaande opties ‘tangent’ (raaklijn) en ‘continuous’ (doorlopend) kun je nu ook gebruik maken van ‘torsion continuous’ (doorlopende torsie).

Daarvoor moet je wel gebruik maken van lijnen met een hogere graad van kromming zoals ‘splines’ en ‘style splines’.

curve 5-1Wat is er nieuw aan deze kromming?

Ik zal je hieronder laten zien hoe deze kromming eruit ziet.  Dat doe ik via de curvatureweergave en zebra stripes in het model. De zebrastrepen is het model zelf, de groene streepjes geven de verandering van de curve aan.

We gaan van G0 naar G3. De G staat voor geometric continuity. Het cijfer geeft aan de hoeveelste afgeleide het is. G1 is de eerste afgeleide, G2 is de tweede afgeleide etc.

G0, lijnen sluiten op elkaar aan maar hebben geen curvature-relatie

curve 1-1De kromming verspringt van richting van de ene naar de andere curve. Er is geen overgang.

G1, lijnen sluiten tangent op elkaar aan (1e afgeleide)

curve 2-1De kromming verspringt niet van richting maar kan wel in grootte verschillen. De vormen sluiten aan maar de overgang kan soepeler.

G2, lijnen sluiten Curvature continuous (2e afgeleide) op elkaar aan

curve 3-1

De richting en grootte van de kromming heeft een subtiel verloop om een nette aansluiting te krijgen. Er wordt dus een kleine overgang gecreëerd.

G3, lijnen sluiten Torsion continuous (3e afgeleide) op elkaar aan

curve 4-1De richting en grootte van de kromming verloopt met een hogere graad om een nog nettere aansluiting te krijgen. Dit is meest soepele overgang die je met SOLIDWORKS kan maken. As smooth as it gets!

Meer weten over SOLIDWORKS 2020?

Wil je alles weten over de nieuwste release van SOLIDWORKS? Dat kan op meerdere manieren!

Volg de Refresh Training. Hier leer je in de ochtend alles over de nieuwe release, en 's middags krijg je nog Tips en Tricks ook!

Ben je net nieuw qua SOLIDWORKS? Dan is de Basistraining een beter idee!

Hoe dan ook, ons salesteam kan je het beste adviseren over de opties.