Performance | 1 min Leestijd

Grote beurt voor SOLIDWORKS in 3 stappen

Arne Van Nieuwenhuyze
19-08-21

De meeste engineers gebruiken SOLIDWORKS dagelijks. Zoals bij andere dingen die we zo vaak gebruiken, is het slim om regelmatig wat onderhoud te plegen. Bekijk het als een grote beurt van je auto, maar dan voor SOLIDWORKS!

In deze blog leg ik je uit wat je kan doen om je SOLIDWORKS te laten draaien als een zonnetje.

1 Controleer je grafische kaart

De grafische kaart is een van de meest cruciale componenten voor je SOLIDWORKS performance. Heb je last van instabiliteit? Dan is de kans groot dat dit de boosdoener is!

Via de officiële site van SOLIDWORKS kan je checken of:

  1. Je grafische kaart nog ondersteund wordt voor SOLIDWORKS
  2. Welke driver het best werkt voor jouw setup

Het updaten van de driver kost weinig tijd, en een stabiel systeem levert je ook weer tijdwinst op. Dus het is slim om regelmatig deze check te doen, niet alleen na een upgrade.

2 Opruimen met de RX tool

Zoals beschreven in de blog: ‘SOLIDWORKS RX, de EHBO-koffer van SOLIDWORKS’ , bestaat de optie om je pc schoon te maken voor SOLIDWORKS. In een paar simpele stappen is dat gebeurd.

Start hiervoor SOLIDWORKS RX (via Windows Start > SOLIDWORKS Tools > SOLIDWORKS RX) en ga naar het tabblad ‘System Maintenance’.

 System maintenance SOLIDWORKS

Hiermee kan je allerlei zaken opschonen, zoals de 'backup directory' of 'temporary directories'. Je kunt ook een Disc Defragmentatie uitvoeren.

Er bestaan ook tools zoals bijvoorbeeld CCleaner die dit kunnen uitvoeren. Let op: Check even vooraf met je IT-afdeling of zij dit oké vinden. Je kunt met deze tool bij verkeerd gebruik namelijk ook problemen veroorzaken.

3 Check of er SOLIDWORKS updates zijn

Ben je een early adopter, en draai je nog steeds SOLIDWORKS 2021 SP0.0? Dan is het tijd om naar de laatste service pack up te graden.

Dit kun je het makkelijkst checken door in SOLIDWORKS te gaan naar Help > Check for updates (let wel dat je installatie-rechten hebt).

Ben je van plan om van jaartal te veranderen (bijv. van SOLIDWORKS 2020 naar 2021), dan is het beter om een ‘clean install’ te doen. Dat houdt in dat je alles van SOLIDWORKS verwijdert, dat je een clean-up van de machine doet en daarna de nieuwste versie installeert. Dan loopt het gegarandeerd soepel!

Meer weten?

Na deze stappen werkt jouw systeem weer optimaal. Dit scheelt frustraties in SOLIDWORKS, en het beste is dat je ze in principe zelf kunt uitvoeren. Kijk, dat schiet op! Als je wilt, kun je nu al direct gaan testen hoeveel verbetering jij merkt na bovenstaande stappen. En vervolgens lekker aan de slag in een SOLIDWORKS die even snel is als de dag dat je het voor het eerst installeerde.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.