<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hoe koppel je SOLIDWORKS met een ERP-systeem?

Regelmatig krijgen we de vraag of we SOLIDWORKS kunnen koppelen aan een ERP-systeem zoals Ridder iQ of SAP. Soms worden we ook benaderd door bedrijven die een ‘koppeling’ hebben waar ze niet tevreden over zijn. Wij rekenen doorgaans vijf dagen om een interface tot stand te brengen tussen SOLIDWORKS en een ERP-systeem. Waarom lees je verderop.

Even een koppeling leggen, zo gebeurd toch?

Helaas horen we ook wel eens dat er partijen zijn die beweren dat ze in minder dan een dag een ERP-koppeling kunnen maken. De vraag is wat je dan van die interface mag verwachten. Waarschijnlijk niet dat die koppeling in twee richtingen werkt, of dat die aansluit bij eventuele maatwerkoplossingen in je ERP-systeem.

Houd er ook rekening mee dat ERP-systemen en SOLIDWORKS, net als andere software, regelmatig geüpdatet worden. Het zou vervelend zijn als je koppeling bij elke software-update omvalt. Zelfs een goed gebouwde interface moet regelmatig worden gecheckt en bijgewerkt.

Artikelen in Ridder iQ

Wat moet de ERP-koppeling doen?

Voordat je echter een SOLIDWORKS expert inhuurt om je 3D CAD-software te verbinden met je bedrijfssysteem, moet je goed nadenken wat je ermee wilt. Welke verwachting heb je van de koppeling? Welke informatie moet vanuit SOLIDWORKS naar je ERP-systeem en/of andersom?

Moet die informatie real-time overgezet worden of bijvoorbeeld een keer per dag na werktijd? Wil je dat de koppeling vanzelf, automatisch gegevens uitwisselt? Of pas na een druk op de knop? Moet er een vertraging worden ingebouwd om zeker te zijn dat een ander proces afgerond is? Dit zijn maar enkele van de standaardvragen die we stellen voordat we een koppeling gaan bouwen. 

Welke soorten ERP-koppelingen zijn er?

In technische zin is een koppeling een héél ruim begrip. In het algemeen zijn er drie manieren om een koppeling tussen een ERP-systeem en SOLIDWORKS te maken. Ik som de methoden op en stip vervolgens kort aan wat de verschillen zijn.

  • Gegevens overmaken via een uitwissel-bestand
  • Een connectie via API
  • Een koppeling via SDK

Gegevens overmaken via een uitwissel bestand

Iedere tabel in SOLIDWORKS of PDM kun je als gebruiker exporteren. Daar zijn verschillende bestandstypes voor zoals Excel, CSV, en natuurlijk een TXT file. Je kunt de opmaak van de tabel aanpassen door kolommen toe te voegen of te verplaatsen. In SOLIDWORKS kun je het format van de tabel opslaan als template.

Als het format van de tabel overeenkomt met de importeisen van je ERP-systeem, dan kun je de gegevens in de tabel in het ERP-systeem uploaden. Een goed voorbeeld van gegevens die je zo kunt overdragen is een BOM, ofwel een Bill of Materials. Gebruik je SOLIDWORKS PDM Professional, dan kun je met workflow transities op vooraf gedefinieerde tijden een automatische export naar het ERP-systeem doen. Deze koppeling werkt maar in één richting, van SOLIDWORKS naar het ERP-systeem.

ridder

Een API-connectie

De meeste hedendaagse, moderne softwarepakketten beschikken over een API. Deze afkorting staat voor Application Programming Interface. Via een API kan de ene software communiceren met andere software. Gegevens kunnen hierbij in twee richtingen uitgewisseld worden, een bidirectionele koppeling dus. Zowel SOLIDWORKS als PDM Professional beschikken over een API. De ontwikkelaar dient op basis van losse functies een programma te bouwen die de communicatie teweegbrengt.


Een connectie via SDK

Tegenwoordig bieden ERP of CRM applicaties meestal een SDK bovenop hun API. Dit staat voor Software Development Kit. Waar een API toegang verleent tot (losse) functies, biedt de SDK kant en klare modules, bibliotheken, processen en ga zo maar door. Modules zijn als het ware subprogramma’s, verzamelingen van losse API functies die door de leverancier van de ERP of CRM software zelf worden gebouwd en onderhouden. Dit maakt de koppelingen veel intelligenter, maar ook minder flexibel.

De twee te koppelen omgevingen kunnen daardoor in één vloeiend geheel worden samengevlochten met een naadloze integratie. De ERP of CRM-partij ontwikkelt en onderhoudt zelf de SDK omgeving en zorgt dat deze steeds up-to-date is en compatible blijft na een nieuwe release.

export bom


Hoe wij ERP-koppelingen bouwen

De koppelingen tussen SOLIDWORKS en Ridder iQ of Isah die wij implementeren, maken gebruik van de SDK functionaliteit. We hebben bewust gekozen voor SDK omdat dit de hoogste graad van intelligentie (bi-directioneel) verzorgt tussen de desbetreffende omgevingen. Dit betekent dat SOLIDWORKS relevante data in het ERP-systeem kan bijwerken en vice versa. Dat kost wel wat tijd – doorgaans vijf dagen – maar dan heb je ook wat: een stabiele, zinvolle en efficiënte gegevensuitwisseling.

Wil je eens vrijblijvend met onze expert sparren over de mogelijkheden? Neem contact op.