Design Solutions Blog
Alles over SOLIDWORKS – tips, nieuws en innovatie
30-apr-2020 8:45:00

Je kunt op twee verschillende manieren een uitsnede maken in SOLIDWORKS. Andersom kan ook: je neemt 1 body en snijdt daar een deel uit waarna je 2 bodies hebt.

In deze blog neem ik beide functies door aan de hand van een fles en een dop.

Combine

Met de functie Combine kun je van meerdere Solid Bodies één Single Body maken. Stel je hebt vier losse tafelpoten en plaatst er een tafelblad op, nu heb je één massief geheel.

De functie Combine heeft ook nog andere opties. Je kunt ook een body uitsnijden uit een gecombineerde body. In onderstaande afbeelding zie je de drie mogelijkheden.

1

Indent

De Indent feature maakt een opening of uitsteeksel op een target body die exact overeenkomt met de contour van de geselecteerde body. Dit wordt vaak toegepast bij complexe geometrische vormen zoals verpakkingen, stempelen en mallen.

Afbeelding 1

Kan ik het beste Combine of Indent gebruiken?

Ik adviseer je om de functie Indent te gebruiken, omdat hierbij de body bij het wegsnijden bewaard blijft in tegenstelling tot de functie combine. Dat is handig als je beide body’s wilt behouden. Dat betekent dus in het geval van de tafel dat je eerst apart de onderdelen tekent en daarna met Indent de poten in de target body – het frame en/of tafelblad – plaatst.

Hoe doe je dat? De Indent feature vind je onder: Insert/Features/Indent.

Afbeelding 2

Je kunt deze functie toevoegen aan de Toolbar. Sleep de Indent feature dan vanuit de plek in het menu naar de toolbar.

Afbeelding 3In dit voorbeeld is de fles al voorzien van een schroefdraad. Maar ook de dop moet natuurlijk een schroefdraad hebben.

Met de Indent functie druk je een body (de fles) als het ware in een ander body (de dop), waarmee de tweede body (de dop) wordt aangepast. 

Afbeelding 4

Eventueel kan je ook offset (speling) instellen bij Parameters/Clearance. Zie onderstaande afbeelding: de dop is van de fles. Als je de functie Combine gebruikt kun je geen speling toevoegen.

Afbeelding 5

Meer weten?

Heb je van deze tip dorst gekregen naar meer? Of voel je je geflest? Hoe dan ook, neem een kijkje bij Tips&Tricks voor meer handige … Tips en tricks!

 

 

Terug naar blogoverzicht
Terug naar Home

Gratis adviesgesprek

Ontdek hoe jij met SOLIDWORKS betere ontwerpen, lagere kosten en kortere ontwikkeltijden realiseert.