SOLIDWORKS Tips & Tricks
Haal meer uit SOLIDWORKS.
12-jul-2016 10:00:00

Bij het gebruik van "Auto routing" ligt een "Spline" van een route soms niet direct daar waar deze gewenst is. Om de route aan te passen kan “Edit route” worden gebruikt en vervolgens aan de bestaande "Spline" in 3D worden “getrokken”. Maar dan springt een "Spline" nog wel eens alle kanten op. In SOLIDWORKS Routing kunt u met de “Triad” functie dit proces heel precies sturen om tot een goed eindresultaat te komen. We leggen in 6 stappen uit hoe het werkt.

Huidige situatie

SOLIDWORKS Routing bestaat uit verschillende onderdelen zoals: Piping, Tubing, HVAC en Electrical Routing. Ieder onderdeel heeft specifieke mogelijkheden maar de belangrijke overeenkomst is dat er altijd vanuit een samenstelling moet worden gewerkt. Een route zonder samenstelling bestaat niet. De samenstelling waarbinnen wordt gewerkt moet eerst worden voorzien van "C-points" en "R-points" alvorens een route kan worden gestart. Het gebruik van "Auto Routing" kan leiden tot ongewenste resultaten.

Auto_Routing_met_ongewenste_resultaten.png

Afbeelding: "Auto Routing" met ongewenste resultaten.

Triad functie

Om meer controle over de wijziging te krijgen is het mogelijk om een “Spline Point” toe te voegen en deze vervolgens met een “Triad” stap voor stap in de as-richtingen te verplaatsen. Dat geeft veel meer controle. Hieronder de stappen die gevolgd moeten worden om dit uit te voeren: 
 1. Selecteer de draad of kabel in kwestie en kies uit het rechtermuisknop menu “Edit route”.

  Selecteer_en_kies_via_de_RMK_voor_Edit_Route.png

  Afbeelding: Selecteer en kies via de RMK voor "Edit Route".

 2. Selecteer vervolgens het aan te passen pad met de rechtermuisknop en kies “Insert Spline Point”.

  RMK_en_Insert_Spline_Point.png

  Afbeelding: RMK en "Insert Spline Point".

 3. Doordat er soms vele routinglijnen dicht bij elkaar liggen moet de selectie behoorlijk nauwkeurig gebeuren. De cursor geeft daarbij direct terugkoppeling of u op een "Spline" zit of niet.

  Directe_terugkoppeling_via_de_cursor.png

  Afbeelding: Directe terugkoppeling via de cursor

 4. Er kunnen meerdere “Spline Points” achter elkaar worden geplaatst. Wanneer er voldoende staan, wordt het commando afgesloten door naast een "Spline" te klikken of “Escape” op het toetsenbord te bedienen.

 5. Het “Spline Point” is nu gecontroleerd te verplaatsen door deze te selecteren met de rechtermuisknop en uit het menu “Show Sketcher Triad” te kiezen.

  RMK_Show_Sketcher_Triad.png

  Afbeelding: RMK "Show Sketcher Triad".

 6. Door de X-, Y- of Z-as met de linkermuisknop te slepen kan de gewenste positie voor de "Spline" worden gekozen, zodat het gewenst eindresultaat wordt bereikt.

  Eindresultaat.png
  Afbeelding: Eindresultaat

 

Nieuwsupdates ontvangen?

Blogs op onderwerp

see all

Recente blogs