Innovatieblog
Haal meer uit uw ontwikkelorganisatie.

Sinds de oprichting in 1983 heeft het Dutch Ophthalmic Research Center (DORC) naam gemaakt als fabrikant van hoogwaardige instrumenten voor oogchirurgie die wereldwijd worden geëxporteerd. Documentatie en conformiteit zijn van cruciaal belang bij producten voor medisch gebruik. Daarom wilde DORC de overstap maken van het ontwerpen in 2D naar ontwerpen in 3D. Het bedrijf benaderde ons om hen hierbij te assisteren. 

Wat is er nieuw in DriveWorks 16?

Tijdens DriveWorks World 2018 van 16 tot en met 18 april, presenteerde Glen Smith, de trotse oprichter, CEO en rastechneut, al weer de 16e versie van DriveWorks, dé design automation tool speciaal ontwikkeld rondom SOLIDWORKS. Met zijn typische Manchester accent vertelde Glen over de nieuwe mogelijkheden van de laatste versie. Verderop vind je de highlights van de ‘What’s New'.

Metalura produceert maatwerk tuinkamers, opvouwbare balkon- en terrasbeglazing en windschermen. De hoge kwaliteit producten worden vanuit de productielocatie in Alblasserdam rechtstreeks geleverd aan klanten. Metalura wilde het ontwerpproces automatiseren en koos voor Design Solutions als softwarepartner. 

Extremis is een innovatieve producent van outdoor designmeubels. De winnaar van ruim 50 design awards selecteerde Design Solutions voor de implementatie van SOLIDWORKS. 

Badotherm is fabrikant van hoogwaardige mechanische proces instrumentatie in de (petro-)chemische en de olie & gas industrie. De omschakeling van 2D CAD naar SOLIDWORKS 3D CAD software heeft inspelen op klantspecifieke oplossingen eenvoudiger en sneller gemaakt. Bekijk hoe Design Solutions met SOLIDWORKS bijdraagt aan het succes van Badotherm.

Wat is een beter product? Stel deze vraag aan een manager en een engineer en u zult waarschijnlijk twee totaal verschillende antwoorden krijgen. Toch zijn er 6 keyfactoren voor het ontwikkelen van een beter product. In dit blog gaan wij hier dieper op in en lichten toe hoe SOLIDWORKS u hierin kan ondersteunen.

Zoals u wellicht in onze blog serie heeft kunnen lezen, loont het zeer om de overstap te maken van 2D naar 3D CAD software. Bij het bepalen van de keuze, spelen diverse aspecten een rol van betekenis. Indien u deze zaken goed bepaalt, bent u zeker van de juiste keuzen en zullen de voordelen sneller behaald worden. 

Het is niet mogelijk om 3D geprinte versies te maken van producten die in 2D ontworpen zijn. Daar is immers een 3D model voor nodig. Als een geprint prototype toch gewenst is, dan moet bijvoorbeeld via externe hulp het 3D-ontwerp opgezet worden. Dit is tijdrovend en brengt extra kosten met zich mee.

Echter, wanneer het product direct in 3D is ontworpen, bijvoorbeeld met behulp van SOLIDWORKS 3D CAD, dan kan het ontwerp zonder tussenstap in 3D geprint worden. Het voordeel hiervan is dat het prototyping proces aanzienlijk verkort wordt en de ontwikkelkosten navenant omlaag gaan.

Het testen van producten die in 2D ontworpen zijn, is alleen fysiek mogelijk. Het product moet eerst gemaakt worden waarna het pas getest kan worden op werking of kwaliteit. Het is daarmee een tijdrovend en kostbaar proces. Als dit product in 3D opgezet zou zijn, is het mogelijk om het virtueel te testen en zo in een vroeg stadium analyses uit te voeren.

Het virtueel testen van producten is een van de grote voordelen die het ontwerpen in 3D met zich meebrengt. Producten kunnen op allerlei manieren virtueel belast worden, waarmee uw product innovatiever wordt, fouten in een vroeg stadium gedetecteerd zijn en de kwaliteit verhoogd wordt.

Het communiceren van 2D ontworpen producten is lastig. De tekeningen zijn vaak technisch van aard en men moet zichzelf een beeld vormen van hoe het product er uit zal zien.  Als dit product in 3D opgezet zou zijn, is het eenduidig en wordt het door iedereen begrepen, zonder technisch inzicht. Ontwerpen die gemaakt zijn met een 3D CAD-systeem geven u dit. De 3D modellen zijn makkelijk te delen en te communiceren, tot geavanceerde visualisatie mogelijkheden aan toe.