Innovatieblog
Haal meer uit uw ontwikkelorganisatie.

Ontvang als eerste ons Innovatieblog

Mis de laatste innovaties niet en meld u aan voor ons blog

Badotherm is fabrikant van hoogwaardige mechanische proces instrumentatie in de (petro-)chemische en de olie & gas industrie. De omschakeling van 2D CAD naar SOLIDWORKS 3D CAD software heeft inspelen op klantspecifieke oplossingen eenvoudiger en sneller gemaakt. Bekijk hoe Design Solutions met SOLIDWORKS bijdraagt aan het succes van Badotherm.

Wat is een beter product? Stel deze vraag aan een manager en een engineer en u zult waarschijnlijk twee totaal verschillende antwoorden krijgen. Toch zijn er 6 keyfactoren voor het ontwikkelen van een beter product. In dit blog gaan wij hier dieper op in en lichten toe hoe SOLIDWORKS u hierin kan ondersteunen.

Zoals u wellicht in onze blog serie heeft kunnen lezen, loont het zeer om de overstap te maken van 2D naar 3D CAD software. Bij het bepalen van de keuze, spelen diverse aspecten een rol van betekenis. Indien u deze zaken goed bepaalt, bent u zeker van de juiste keuzen en zullen de voordelen sneller behaald worden. 

Indien producten in 2D ontworpen zijn, dan is het niet mogelijk om hier 3D geprinte versies van te maken. Immers, daar is een 3D model voor nodig. Mocht dit toch nodig zijn, dan dient er wellicht via externe hulp het 3D model opgezet te worden. Dit is tijdrovend en zal extra kosten met zich mee brengen. Als dit product direct in 3D opgezet zou zijn, is het mogelijk om dit direct te 3D printen en daarmee het prototyping process te verkorten.

Het testen van producten die in 2D ontworpen zijn, is alleen fysiek mogelijk. Het product moet eerst gemaakt worden waarna het pas getest kan worden op werking of kwaliteit. Het is daarmee een tijdrovend en kostbaar proces. Als dit product in 3D opgezet zou zijn, is het mogelijk om het virtueel te testen en zo in een vroeg stadium analyses uit te voeren.

Het virtueel testen van producten is een van de grote voordelen die het ontwerpen in 3D met zich meebrengt. Producten kunnen op allerlei manieren virtueel belast worden, waarmee uw product innovatiever wordt, fouten in een vroeg stadium gedetecteerd zijn en de kwaliteit verhoogd wordt.

Het communiceren van 2D ontworpen producten is lastig. De tekeningen zijn vaak technisch van aard en men moet zichzelf een beeld vormen van hoe het product er uit zal zien.  Als dit product in 3D opgezet zou zijn, is het eenduidig en wordt het door iedereen begrepen, zonder technisch inzicht. Ontwerpen die gemaakt zijn met een 3D CAD-systeem geven u dit. De 3D modellen zijn makkelijk te delen en te communiceren, tot geavanceerde visualisatie mogelijkheden aan toe.

Het produceren van producten die in 2D ontworpen zijn, is een tijdrovend proces. De gegevens zijn niet rechtstreeks op productiemachines in te lezen, waardoor er veel arbeid nodig is om dit te bewerkstelligen.  Dit proces kan fors verbeterd worden indien het ontwerp wel rechtstreeks te gebruiken is. Ontwerpen die gemaakt zijn met een 3D CAD systeem geven exact dit. De 3D modellen zijn direct in te lezen in productie software waarmee uw producten sneller te produceren zijn.

Het ontwerpen van producten bestaat uit het opzetten van concepten en daarna finetunen en aanpassen. Dat betekent dat er veel wijzigingen moeten gebeuren. Bij een 2D CAD-systeem is het doorvoeren van wijzigingen tijdrovend en foutgevoelig.  Het wijzigen zou veel tijd besparen indien op alle plekken waar nodig dit automatisch gebeurt. Een 3D CAD systeem levert u exact dit: op slechts één plek wijzigen en overal waar noodzakelijk wordt de wijziging doorgevoerd.

Het wordt steeds lastiger om te concurreren in de huidige wereldeconomie. Het internet maakt de wereld alsmaar kleiner en daardoor wordt het aantal concurrenten groter. Zelfs kleine bedrijven opereren tegenwoordig wereldwijd. Door het internet kunnen zelfs de starters die beginnen in een schuurtje een ‘global presence hebben. Hierdoor komt de concurrentie uit onverwachte hoek. Ook de mogelijkheden van crowd funding dragen hieraan bij. Het wordt steeds makkelijker om met een leuk idee, een goed verhaal en mooie visualisaties van het beoogd product een leuk startkapitaal bij elkaar te sprokkelen. Niet voor niets zien we het aantal innovaties enorm stijgen. Bedrijven moeten dan ook steeds meer hun best doen om zich te onderscheiden. Tech-Clarity heeft onderzocht waarom bedrijven de 'switch' maken naar een ander ontwikkelplatform. Wat blijkt, het zijn niet meer de technische redenen die de keuze bepalen!

Elk jaar word tijdens SOLIDWORKS world een tipje van de sluier opgelicht van de nieuwe release door een lange lijst van verbeteringen te laten zien. Dit jaar was het niet anders. In dit artikel laten we zien welke wij onze 10 favoriete verbeteringen zien.