Overige | 4 min Leestijd

Moet je switchen van AutoCAD naar DraftSight? Jazeker!

Jeroen Drijver
04-02-21

Als je jarenlang gewerkt hebt met AutoCAD dan vind je blindelings alle sneltoetsen zoals voor een nieuwe lijn, block invoegen en layer wijzigen. Je weet precies hoe de menu lay-out in elkaar zit. En je hebt misschien zelfs wat handige LISP routines die je dagelijks gebruikt en dus niet kan missen.

Er zijn veel mensen die om deze redenen bij AutoCAD blijven. Maar dat is niet nodig! De overstap naar DraftSight is kleiner dan je denkt! De goede dingen van AutoCAD kunnen ook in DraftSight of soms zelfs handiger of beter. Bovendien is DraftSight erg betaalbaar!

In deze blog laat ik je zien hoe gemakkelijk de overstap van AutoCAD naar DraftSight is. Wie weet ben jij de volgende die de overstap maakt!

Soms heb je 2D tekenwerk nodig

Ik gebruikte AutoCAD voor het 2D tekenwerk en het bewerken van DWG en DXF bestanden van klanten. Herkenbaar?

Als er iets in 3D kan, dan doe ik dat het liefst in SOLIDWORKS. De kracht van het parametrisch modelleren in SOLIDWORKS is geweldig, maar een plattegrond bewerken is toch een stuk handiger in 2D. Daarom zijn er altijd nog veel bedrijven die naast SOLIDWORKS ook nog een 2D tool nodig hebben zoals AutoCAD.

Jaren geleden werkte ik bij een bedrijf dat de overstap van 2D ontwerpen naar 3D ontwerpen wilde maken. Dat bleek lastig te zijn. Er was een historie aan DWG en DXF tekeningen aangelegd die niet zomaar losgelaten kon worden. Om alles om te gaan zetten naar 3D was een klus waar we toen geen tijd en geld in wilden gaan steken. Dus zag het ernaar uit dat we toch vastzaten aan AutoCAD. Of toch niet … ?

DraftSight is herkenbaar en gebruiksvriendelijk

Stel je voor … er bestaat een 2D CAD tool die exact dezelfde bestandsformaten gebruikt als AutoCAD met alle professionele tools die je nodig hebt en een zeer herkenbare gebruikersinterface. En dat alles voor een fractie van de prijs?

Dat is dus DraftSight! Open je oudste en nieuwste AutoCAD bestanden zonder dat er een conversie of export-import actie nodig is. Blijf ook je oude templates en layers opzet gebruiken. Heb je klanten die nog een prehistorische versie van AutoCAD gebruiken? Geen probleem! Je kan elke DWG en DXF opslaan in een hele lijst van versies.

Opslaan in oudere versies

Het menu en de commando’s zijn zoals je gewend bent. Typ je ERASE dan snapt DraftSight dat prima, ook al heet het eigenlijk DELETE. Natuurlijk werkt de DELETE toets op je toetsenboord ook prima.

Delete of Erase

Delete in shortcut settings0:00:

Bekende toolbars en menu’s

Na een paar minuten heb je DraftSight aangepast aan wat je gewend bent, met kruisdraden over het gehele scherm en de toolbars boven de tekenruimte. Je weg vinden in het optiemenu is eenvoudig door een goede indeling en het feit dat je de zoekoptie kan gebruiken in de opties.

User interface Clasic

Nu is het ook mogelijk om in DraftSight met de Command bars te werken zoals je gewend bent in SOLIDWORKS. Links bovenin het scherm is een pull-down geplaatst en daar kan je eenvoudig schakelen tussen de gewenste menu’s. Hierdoor kan je dus makkelijk schakelen tussen wat je gewend bent en de nieuwere command bars.

Wisselen tussen toolbars en command bars

Overeenkomsten DraftSight en SOLIDWORKS

DraftSight komt net zoals SOLIDWORKS van Dassault Systèmes. Daarom worden er ook gelijkenissen in de software aangebracht wat zorgt voor een meer uniforme gebruikservaring. Voorbeelden daarvan zijn:

 • De zoomrichting van het scrollwiel
 • Licentie op te nemen in de SOLIDWORKS netwerklicentie
 • Heads-Up toolbar en Context Toolbars
 • 2D schetsfunctionaliteit zoals de Power Trim
 • Toolbox
 • Hole Wizard
 • Design Library
 • Mouse Gestures
 • Dimension Palet
 • Tekeningen vergelijken
 • Tabellen exporteren naar Excel
 • Integratie met PDM Professional

 Mouse Gestures

DraftSight uitvoeringen en licenties

Niet iedereen heeft dezelfde wensen of hetzelfde budget voor een 2D CAD oplossing. Gelukkig is DraftSight in verschillende uitvoeringen beschikbaar waardoor er altijd een licentie is die bij je past. Zeker sinds AutoDesk heeft aangekondigd dat alle AutoCAD licenties op termijn op naam worden gezet, is DraftSight nog interessanter. AutoCAD licenties die je met meerdere gebruikers kan delen, zullen op 7 augustus 2022 stopgezet worden. 

AutoCAD zet alle licenties op naam

In de zomer van 2022 moet je dus voor elke gebruiker een eigen AutoCAD licentie abonnement nemen. Het alternatief zijn DraftSight licenties. Daarin zijn twee smaken te onderscheiden: 3 stand-alone licenties zonder helpdesk ondersteuning waarvoor je een jaarlijks bedrag betaalt en daarnaast 2 perpetual netwerklicenties die je eenmalig aanschaft en waarvoor je wél onze helpdesk kan bellen mits je een DraftSight onderhoudscontract hebt. 

1 Losse DraftSight licenties zónder helpdesk voor hobby en ZZP'ers

DraftSight Professional en Premium zijn stand-alone licenties die je per jaar betaalt in een soort abonnementsvorm. Deze zijn heel betaalbaar, maar als je je abonnement stopzet, kan je ze niet meer gebruiken. Voor ondersteuning kan je op de website van DraftSight gebruikmaken van de FAQ, Community en online documentatie, maar níét van onze helpdesk, helaas.  

DraftSight stand-alone licenties zijn bedoeld voor hobbyisten, studenten en kleine bedrijven die een enkele DraftSight licentie nodig hebben. Deze licenties koop je in de webshop van Dassault Systèmes die door Everbridge gerund wordt. Op onze productpagina vind je een link naar de webshop.  

Meer informatie

DraftSight licenties mét helpdesk voor bedrijven 

DraftSight Enterprise en Enterprise Plus zijn doorlopende netwerklicenties (minimale afname 2 stuks) die eenvoudig door iedereen in de organisatie gebruikt kunnen worden. Deze 2D CAD licenties kun je dus wel delen met licenties en dat zal zo blijven, in tegenstelling tot AutoCAD. DraftSight Enterprise komt qua functionaliteit overeen met de stand-alone licentie DraftSight Professional en Enterprise Plus is de netwerkversie van Premium. 

Deze DraftSight licenties koop je eenmalig en dan ben jij de eigenaar ervan. Ze blijven dus altijd werken. De initiële investering ligt hoger dan voor een stand-alone licentie, maar op de lange termijn ben je met een DraftSight Enterprise of Enterprise Plus licentie goedkoper uit. Met een onderhoudscontract krijg je productupdates en de ondersteuning van mijn collegaen van de professionele helpdesk van Design Solutions. Net zoals bij SOLIDWORKS licenties. DraftSight netwerklicenties koop je daarom rechtstreeks bij ons.  

Meer informatie

2 DraftSight Enterprise: voor 2D CAD professionals

DraftSight  Enterprise voegt een assortiment aan productiviteitstools toe voor ontwerpers, engineers, architecten, CNC operators en iedereen die een compleet 2D CAD pakket nodig heeft. Je beschikt onder andere over deze tools:

 • Toolbox
 • Power trim
 • DGN import
 • Image tracer
 • Batch printen
 • Tekening vergelijk
 • G-Code generator
 • API’s (zoals LISP)
 • Formule gebruik in tabelcellen
 • Trimmen van Hatch en Gradients

Een aantal van deze functionaliteiten zit niet in AutoCAD LT, zoals API’s. Dit maakt DraftSight de betere keuze.

Meer informatie

DraftSight Enterprise Plus: voor 3D CAD professionals

DraftSight Enterprise Plus heeft alles wat al eerder genoemd is, plus de mogelijkheid om 3D te modelleren. Daarbij is het ook mogelijk om 2D geometrische relaties zoals je gewend bent in SOLIDWORKS toe te passen. Hiermee kan je al je wensen invullen wat betreft 2D ontwerpen, 3D modellering, prototypes, lasersnijden en 3D printen. Mocht je nu de uitgebreide mogelijkheden van AutoCAD gebruiken dan is DraftSight een goed alternatief dat je echt moet uitproberen.

Meer informatie

Laat je nostalgie los en zet de stap!

AutoCAD bestaat sinds 1982, waarbij de basis al gelegd is in 1977. Zelf heb ik tijdens mijn opleiding met AutoCAD 14 leren tekenen. Daarom voelt het altijd nog bekend en comfortabel om ermee te werken. Nostalgie is een krachtige emotie en dat herken ik. Maar als je weet wat het alternatief is en beseft dat AutoCAD je gaat dwingen voor elke gebruiker een aparte licentie te nemen, dan zou er geen drempel meer moeten zijn om over te stappen naar DraftSight.

DraftSight voelt vergeleken met AutoCAD heel herkenbaar aan en maakt je taken eenvoudig met passende licentie en supportmogelijkheden tegen lagere kosten. Laat je nostalgie los en maak de overstap.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.