SOLIDWORKS Tips | 2 min Leestijd

Nóg 2 Smart Dimension geheimen (sst!)

Jeremy Stam
24-06-21

In de vorige blog behandelden we 2 geheimen van de Smart Dimensions Dialog Box. Maar we hebben er nog meer voor je! De eerste tip gaat over het automatisch plaatsen van een maatvoering in meerdere drawings en views, de tweede over het instellen van de stappen waarmee je een maatvoering vergroot of verkleint.

1 Markeer de dimensie voor een drawing

marked for drawing

Misschien heb je de ‘Marked for Drawing’ wel eens aan zien staan, maar heb jij je ooit eens afgevraagd, wat doet dat? Standaard staat deze optie aan, maar waarom?

Dankzij deze optie kun je de maat in een drawing toevoegen en in een of meerdere views plaatsen. Dit gebeurt aan de hand van Model Items. Druk daar op deze knop:

marked for drawing 2

Dat scheelt, nu hoef je niet meer de maat handmatig te plaatsen in alle views.

2 Pas de maatvoering aan met een ingestelde increment waarde

Er zijn 5 manieren om de maatvoering van je Smart Dimensions aan te passen. Het kan handmatig, of op 4 manieren via de ‘increment’ waarde. Deze waarde geeft aan hoe groot de stappen zijn waarmee je een waarde laat toenemen of afnemen.

Increment

1 Voer handmatig de waarde in.

Je kunt de maatvoering handmatig aanpassen door een andere waarde in te vullen.

2 Pas de waarde aan met de pijltjes omhoog en omlaag

Aan de rechterkant kun je de waarde aanpassen door op de pijltjes omhoog of omlaag te klikken. De dimensie wordt hiermee in beide richtingen met een default increment waarde van 10mm aangepast.

increment pijltjes

3 De waarde aanpassen met de Thumbwheel

Ook kun je het wieltje onderaan gebruiken. Door op het wieltje te klikken en naar links of rechts met je muis te slepen, kun je de dimensie met de increment waarde groter of kleiner maken. Deze waarde staat standaard op 10mm.

Thumbwheel increment

4 Pas de waarde aan met je scrollwiel

Deze is wel erg handig! Zet je muis in het dimensieveld en scroll omhoog of omlaag. Zo maak je de dimensie met de increment waarde groter of kleiner.

scrollwiel increment

Maar er is meer. Je kunt ook CTRL of ALT ingedrukt houden terwijl je scrollt.

Als je de CTRL knop ingedrukt houdt, dan wordt de increment waarde 10 keer zo groot. Dat betekent dat als de increment waarde 10 is, dan wordt de dimensie met 100mm vergroot of verkleind.

Als je de ALT knop ingedrukt houdt, dan wordt de increment waarde 10 keer zo klein. Dat betekent dat als de increment waarde 10mm is, dan wordt de dimensie met 1mm vergroot of verkleind. Handig!

5 Pas de increment waarde aan

pas waarde aan

De ‘Increment’ waarde staat standaard op 10mm ingesteld. Maar dit kan je naar wens aanpassen. Zo doe je dat:

Klik de optie ‘Reset spin increment value’ aan oftewel change increment. Er verschijnt dan een klein venster waar je verschillende waardes kan toevoegen. Selecteer een waarde om te gebruiken als de increment waarde. Deze waarde blijft behouden, totdat je het Modify venster afsluit. Als je het venster afsluit, zal de waarde weer teruggaan naar de default waarde van 10mm.

make default

Je kan je gekozen waarde ook als default in te stellen door ‘Make Default’ aan te vinken. Deze waarde wordt bij alle dimensies in je part gebruikt als increment waarde.

20 of 10mm

Deze default waarde kun je ook in je Systeemopties aan passen.

systeemopties

Meer weten?

Dit soort tips komen ook in onze BasistrainingRefresh Training of Conversietraining aan bod. Ben je niet op zoek naar een training maar wil je wel beter leren ontwerpen? Volg dan een van onze webinars of lees meer SOLIDWORKS Tips.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Jeremy Stam