SOLIDWORKS Tips | 1 min Leestijd

Ontwerp efficiënter met Smart Components

Arne Van Nieuwenhuyze
24-02-21

SOLIDWORKS biedt heel wat tools om snel en efficiënt te kunnen ontwerpen. Eén van deze tools is Smart Components. In deze blog leg ik je uit hoe je deze componenten aanmaakt en gebruikt.

Wat zijn Smart Components?

Smart Components zijn bestanden die je aan een samenstelling kan toevoegen. Dat kan je doen met extra features of parts.

Denk maar aan een scharnier waar je automatisch de bevestigingsgaten en zelfs schroeven kan aanbrengen wanneer je dit component aan een samenstelling toevoegt!

Ideaal dus voor koopdelen of bibliotheekonderdelen.

Hoe maak je een Component ‘Smart’?

Dit is best makkelijk, een kind kan de was doen! In ons voorbeeld willen we een elektromotor voorzien van gaten voor de bevestiging, plus bouten om deze te vast te zetten.

Je start met het maken van een (tijdelijke) samenstelling waar je de situatie nabootst. Zie hier de elektromotor en een dummy part (grijs):

Smartcomponent 1

De volgende stap is om het dummy part te voorzien van gaten die overeenstemmen met de bevestigingsgaten van de elektromotor:

Smart component 2

Je kunt nog meer bestanden toevoegen, bijvoorbeeld een pakking. In dit voorbeeld voegen we het bevestigingsmateriaal voor de motor toe. Deze halen we uit de SOLIDWORKS Toolbox. De functie zit bij SOLIDWORKS Professional en Premium.

Smart Component 3

Definieer de Smart Component

De laatste stap is het definiëren van de Smart Component. Dit doe je door naar Tools > Smart Components te gaan. Je duidt het Smart Component aan (in ons geval de motor), extra Components (de bouten) en Features (de gaten voor de bouten).

Nog even bevestigen, en klaar!

Smart Component 4Het Smart Component kan je nu in elke samenstelling toevoegen. Activeer het Smart Component en het wordt voorzien van gaten en bouten! Toch veel makkelijker dan dit telkens opnieuw te tekenen, niet?

Wil je het geheel nog eens zien? Bekijk dan dit filmpje.

SmartComponent

Meer weten?

Deze techniek heet in-context modelleren en komt aan bod tijdens de Basistraining. Gaat er niet meteen een belletje rinkelen? Dan is het misschien slim om eens de Basistraining óf een Refresh training te volgen. Er is namelijk nog zoveel meer aan handigheidjes en efficiëntie te vinden in SOLIDWORKS!

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Arne Van Nieuwenhuyze