SOLIDWORKS Tips | 1 min Leestijd

Scoor de perfecte goal dankzij SOLIDWORKS Motion!

Arne Van Nieuwenhuyze
01-07-21

Welke impact hebben externe krachten zoals bijvoorbeeld zwaartekracht en wrijving op je producten? Deze vraag beantwoord je eenvoudig dankzij SOLIDWORKS Motion!

We demonstreren de mogelijkheden aan de hand van een voetbal. In deze blog gebruiken we Motion Analysis, een add-in die je krijgt bij SOLIDWORKS Premium. De functies Animation en Basic Motion zitten in alle versies van SOLIDWORKS.

De opzet

Om een Motion Analysis op te zetten definiëren we eerst de variabelen. De hoek, snelheid en randvoorwaarden.

De hoek

De hoek waarmee de bal geraakt wordt:

Voetbal

Deze hoek gaan we later in deze blog laten variëren in een design study, we starten met 25° en gaan per 2,5° tot 40°.

De snelheid

De snelheid waarmee de bal geraakt wordt. De grootste snelheid ooit gemeten staat op naam van de Braziliaan Ronny Heberson. Deze heeft ooit een bal gelanceerd tegen 210,9 km/u. Voor deze studie gaan we een iets lager gemiddelde nemen, we starten namelijk aan 10 m/s en gaan per 5 m/s tot een maximum van 25 m/s (ongeveer 90 km/u).

De randvoorwaarden

Uiteraard schakelen we de zwaartekracht in en zetten we de contact-sets op, zodat we ook zien wanneer de bal de palen of deklat (de lat!) raakt. Nu de studie is opgezet, berekenen we het eerste resultaat.

randvoorwaarden

Een eerste resultaat oogt al veelbelovend!

deklat

Maar helaas, deklat! (op de lat!)

Optimalisatie

Hoe krijgen we de bal in het netje? We gaan sleutelen aan de variabelen. Dit kun je handmatig doen. Maar voor een accurater resultaat zetten we een Design Study op. Zo reken je namelijk verschillende scenario’s door, op basis van de door jou gekozen parameters en input.

Als we de bovenstaande settings gebruiken, komen we uit op 44 scenario’s:

scennarios

En kijk, met een iets lagere hoek en andere snelheid krult de bal perfect in doel!

goal2

goal1

Meer weten?

Deze functie is nog veel uitgebreider. Vandaar dat we al een aantal Motion blogs hebben. Wil je meer weten over het opzetten van analyses? Doe dan de SOLIDWORKS Simulation Basistraining.

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Arne Van Nieuwenhuyze