Design Optimalisatie | 3 min Leestijd

Simulatie in SOLIDWORKS: hoe kies je het juiste pakket?

Jeroen van der Burg
20-06-18

Wil je met simulatiesoftware aan de slag en heb je daarbij een Simulation add-in voor SOLIDWORKS overwogen? Dan heb je waarschijnlijk je hoofd gebroken over de verscheidenheid aan varianten. Er zijn oneindig veel toepassingen voor computersimulatiemodellen, dus het is belangrijk de juiste SOLIDWORKS simulatie add-in te kiezen. In dit artikel bespreek ik kort de mogelijkheden van elk niveau van simulatie-oplossingen voor SOLIDWORKS, zodat je zelf kunt bepalen welke het beste aansluit bij jouw behoefte.

Wat wil je met Simulation doen?

De kernvraag voor het kiezen van de juiste simulatiesoftware is: wat wil ik ermee gaan berekenen en simuleren? Simulatiesoftware lijkt misschien een vorm van artificial intelligence, maar dat is het niet. Je moet zelf de juiste vorm kiezen en bepaalde parameters invoeren, wil je bruikbare resultaten krijgen. 

Voor een relatief eenvoudige simulatiebehoefte met alleen statische analyses van afzonderlijke onderdelen kan SimulationXpress waarschijnlijk de klus klaren. Deze simulatie software zit gratis in elke versie van SOLIDWORKS, zelfs in SOLIDWORKS Standard. Je hoeft SimulationXpress alleen maar even te activeren en je kunt aan de slag.

Heb je een SOLIDWORKS Premium licentie? Dan beschik je over een instapversie van SOLIDWORKS Simulation, want dat is onderdeel van een Premium licentie. Dit biedt al wat meer dan SimulationXpress, waaronder deze functies:

 • Statische simulatiemogelijkheden voor samenstellingen
 • Analyseren van contacten en beweging tussen componenten
 • Toepassen van extra inklemmings- en belastingstypen
 • Snellere berekeningen door extra mesh types als shell-mesh voor plaatwerk en beam-mesh voor weldments
 • Resultaten evalueren met geavanceerde plotgereedschappen

SOLIDWORKS simulatie samenstelling shell-, solid- en beam-mesh

Afbeelding 1: SOLIDWORKS Simulation samenstelling shell-, solid- en beam-mesh

Gaan je simulatiebehoeften nog wat verder? Dan is het de moeite waard om een SOLIDWORKS Simulation add-in te overwegen. Deze simulatiesoftware is verkrijgbaar in drie varianten: Simulation Standard, Simulation Professional en Simulation Premium. Elke hogere versie biedt de mogelijkheden van de versie eronder en voegt daar extra functies aan toe.

Simulation Standard

Het laagste niveau van de simulation add-in geeft je twee belangrijke tools in je simulatie-arsenaal: de Vermoeiingsberekening (Fatigue Study) en de Trend Tracker. Als je producten ontwikkelt die duizenden of zelfs miljoenen belastingscycli moeten weerstaan, is een vermoeiingsanalyse door simulatie software cruciaal om de veiligheid, duurzaamheid en prestaties van je ontwerp te garanderen.

Met de Trend Tracker kun je simulaties van verschillende iteraties van hetzelfde ontwerp opslaan en in een lijngrafiek vergelijken. Aanpassingen in de spanning, vervorming, veiligheidsfactor of een andere simulatieparameter kun je met de Trend Tracker snel, duidelijk en eenvoudig naast elkaar leggen, zodat je gefundeerde wijzigingen aan je ontwerp kunt doorvoeren. Dit onderdeel van de simulatiesoftware laat je zelfs toe om een eerdere versie van je ontwerp terug te halen.

Tot slot geeft Simulation Standard je toegang tot geavanceerde fixture en load types, resultaatplot opties en assembly-analyse, net als SOLIDWORKS Premium.

2 SOLIDWORKS Simulation Standard Trend Tracker

Afbeelding 2: SOLIDWORKS simulatie Trend Tracker

Simulation Professional

Het volgende niveau in de SOLIDWORKS simulatie software is Simulation Professional. Deze add-in legt de lat hoger met een aantal extra berekeningen voor de volgende soorten simulaties:

 • Frequentie
 • Knik
 • Thermische
 • Valtest
 • Drukvat

Bovendien krijg je met Simulation Professional een aantal extra analyse-opties om je ontwerpen te valideren voordat ze in productie gaan.

Event-based motion geeft je inzicht in je mechanische assemblages zonder dat je de exacte timing van componentinteracties hoeft te specificeren. Daarnaast kun je met dit onderdeel van de simulatiesoftware machinetaken simuleren en doorlooptijden optimaliseren.

Ontwerpoptimalisatie is een feature waarmee je randvoorwaarden kunt aangeven, doelen kunt definiëren en parameters kunt manipuleren om te zorgen dat je ontwerp zo efficiënt mogelijk is. Wil je de massa, het volume, de stijfheid of een van de vele andere parameters van je onderdeel of samenstelling optimaliseren, dan is Design Optimization een onmisbare tool.

3 Ontwerpoptimalisatie in SOLIDWORKS Simulation Professional

Afbeelding 3: Ontwerpoptimalisatie in SOLIDWORKS Simulation Professional

De laatste functie in Simulation Professional die ik wil bespreken is Topology study. Hierbij optimaliseert de software jouw ontwerp met een bepaald doel. Als uitgangspunt neem je bijvoorbeeld een bestaand model of de beschikbare ontwerpruimte, waarna de simulatie software zelf materiaal verwijdert om het door jou gekozen ontwerpdoel te bereiken. Bijvoorbeeld om een ontwerp te maken dat voldoet aan één van de volgende criteria:

 • Beste verhouding tussen stijfheid en gewicht 
 • Minimale verplaatsing
 • Minimale massa voor maximaal toelaatbare vervorming

4 SOLIDWORKS Simulation Professional Topologieoptimalisatie

Afbeelding 4: Topologieoptimalisatie; ontwerpruimte, 3 bevestigingspunten en 2 drukpunten

Simulation Premium

Het toppakket in SOLIDWORKS simulatiesoftware is Simulation Premium. Deze add-in biedt je het summum van Finite Element Analysis in SOLIDWORKS, waaronder twee aanvullende berekeningsstypes en twee extra productiviteitstools.

Dynamische en non-lineaire berekeningen kun je inzetten als jouw ontwerptoepassingen onderhevig zijn aan:

 • Tijdsafhankelijke belastingen/verplaatsingen/contacten
 • Grote vervormingen
 • Niet-lineaire materialen

De simulatiesoftware stelt je in staat om je ontwerpen te valideren door de spanning, belasting en verplaatsing voor een bepaalde periode te berekenen. Daarnaast bieden deze simulatievormen een verscheidenheid aan andere parameters. Je kunt zelfs tussentijdse resultaten visualiseren terwijl de simulatie wordt uitgevoerd.

Met Simulation Premium kun je ook composiet of gelaagde componenten analyseren, zodat je de samenstelling kunt optimaliseren als je dit soort elementen in je producten gebruikt. 

Tot slot kun je in Simulation Premium met de functie Offloaded Simulation een andere computer in je netwerk gebruiken om de simulatie op afstand uit te voeren. Het voordeel van deze slimme feature in de simulatie software is dat je tijdens de analyseberekening kunt blijven ontwerpen in SOLIDWORKS op je eigen werkstation. 

5 SOLIDWORKS Simulation Premium Niet-lineaire analyse

Afbeelding 5: Niet-lineaire analyse in SOLIDWORKS simulatiesoftware

Meer weten?

Hopelijk helpt deze informatie je om een weloverwogen beslissing te nemen over welke SOLIDWORKS simulatiesoftware geschikt is voor jouw werkzaamheden. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op. Bij Design Solutions helpen we je graag bij het kiezen, trainen en implementeren van een SOLIDWORKS simulatiepakket.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom SOLIDWORKS en simulatiesoftware. Schrijf je in en je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail zodra er een nieuw blogartikel is geplaatst. 

Inschrijven blogupdates

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Jeroen van der Burg