Overige | 1 min Leestijd

SOLIDWORKS eDrawings VR 2020 – Virtuele werkelijkheid nu nog echter

Jeroen Maas
01-04-20

Sinds SOLIDWORKS 2019 kun je je ontwerpen bekijken in Virtual Reality in eDrawings Professional.

Eerder schreef ik over hoe je eDrawings gebruikt en deed ik verslag over mijn ervaring. De ontwikkeling heeft sindsdien niet stilgestaan. In deze blog laat ik zien welke verbeteringen eDrawings Professional 2020 biedt.

 

Gemakkelijker aan de slag

VR was in eDrawings 2019 nog een Bèta functionaliteit. Je moest handmatig een paar Windows-instellingen aanpassen voordat je de virtuele wereld instapte. Gelukkig is het in eDrawings Professional 2020 niet meer nodig om eerst de systeembeheerder erbij te halen. De virtuele realiteit ligt meteen aan je voeten!

 

Verbeterde weergave

Je merkt het meteen als je de VR-bril op zet: het ziet er een stuk beter uit! In de virtuele omgeving zien geladen ontwerpen er realistischer uit ten opzichte van de 2019 versie. Dit komt door de verbetering in de belichting en de schaduw van objecten.

 

1

Verbeterde weergave in VR

 

Bekijk je je ontwerp in de virtuele buitenlucht? Met een druk op de knop maak je die realistischer door ‘horizon fading’ toe te passen. Hierdoor lopen de lucht en de ondergrond meer in elkaar over.

2

De horizon gaat met een soepele fade over in het water

 

 

Bibliotheek met vloeren, luchten en omgevingen

In de VR-omgeving kun je gebruik maken van een uitgebreide bibliotheek van vloeren en luchten. Denk bijvoorbeeld aan een fabriekshal of een buitenlucht.

 

Vind je niet wat je zoekt? Dan kun je de bibliotheek uitbreiden met eigen omgevingen. Daarvoor gebruik je dan eigen afbeeldingen voor de ondergrond en lucht.

 

Je kunt nog een stapje verder gaan. Met het 3D tekenprogramma SOLIDWORKS kan bijvoorbeeld een omgeving als 3D-model worden opgezet en in SOLIDWORKS Visualize worden gerenderd als 360° afbeelding. Deze gebruik je daarna in eDrawings als VR-omgeving.

 

Intuïtieve bediening

 

De bediening met de VR-controllers om te interacteren met 3D ontwerpen en te navigeren door de virtuele wereld is gemakkelijker en intuïtiever geworden. Zo zien de controls voor de Oculus Rift eruit:

3

Een korte video-impressie

VR

 

Krijg een beter inzicht in je ontwerpen

Al deze verbeteringen maken eDrawings Professional een nog waardevoller gereedschap om een beter inzicht te krijgen in je SOLIDWORKS ontwerpen.

eDrawings kun je gratis downloaden via de website van Dassault Systemes. 

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Jeroen Maas