Design Solutions Blog
Alles over SOLIDWORKS – tips, nieuws en innovatie
4-aug-2016 11:10:47

Zoals u wellicht in onze blog serie heeft kunnen lezen, loont het zeer om de overstap te maken van 2D naar 3D CAD software. Bij het bepalen van de keuze, spelen diverse aspecten een rol van betekenis. Indien u deze zaken goed bepaalt, bent u zeker van de juiste keuzen en zullen de voordelen sneller behaald worden. 

1 – Krachtige 3D ontwerp functionaliteit

Dit punt lijkt een open deur, maar is uiteraard zeer van belang. Vele 3D CAD-applicaties, zoals SOLIDWORKS, zijn geschikt voor diverse marktsegmenten: van machinebouwers tot industriële vormgevers en van plaatwerk tot complexe vormen. De 3D software dient echter aan te sluiten op uw wensen en gebruik. Het is daarom zorg om uw werkzaamheden zelf goed in beeld te hebben en dit te toetsen aan de mogelijkheden van de 3D applicatie. 

SOLIDWORKS_Visualize_rendering_1.jpg

2 – Samenwerken met klanten en (toe)leveranciers

Het ontwikkelen van een product is zelden nog een activiteit van 1 bedrijf. U werkt samen met of in opdracht van uw klanten en communiceert met toeleveranciers, bijvoorbeeld ingenieursbureaus of productiebedrijven. Communicatie en uitwisseling van (3D) gegevens, is dus van groot belang.Om deze communicatie zo soepel mogelijk te laten lopen, zou iedereen met dezelfde applicatie moeten werken, maar het is in ieder geval zaak dat u onderzoek doet in uw netwerk welke applicatie(s) er gebruikt worden, zodat u kunt streven naar optimale communicatie. 

3 – Werken volgens uw standaard

De 3D CAD-applicatie moet in staat zijn om te voldoen aan uw standaarden. De tekenkaders, bematingen, toleranties, etc. dienen te voldoen aan standaard normen maar ook uw bedrijfsinstellingen. Daarnaast moet dit ook goed gecommuniceerd kunnen worden in bijvoorbeeld PDF, DWG of DXF. De 3D applicatie dient dit te ondersteunen.

 4 – Stabiel en betrouwbaar

3D applicaties zijn qua mogelijkheden en structuur veel complexer dan 2D applicaties en zullen meer beslag leggen op computer resources. Het is daarom zaak om te beschikken over een stabiele en goede 3D applicatie. Indien u grote samenstellingen bouwt, bijvoorbeeld complexe machines, die uit duizenden onderdelen bestaan, dan is het raadzaam om te kijken hoe de 3D applicatie hiermee omgaat vanuit performance maar ook functionaliteit om het op dagelijkse basis efficiënt te houden. 

5 – 3D-ecosysteem

Naast dat u zult kijken wie er van uw klanten met welke applicatie werkt, zult u ook samenwerken met onderwijsinstellingen in de vorm van stagiaires en afstudeerders. Daarnaast zult u ook in de toekomst mensen aannemen, waarbij 3D ervaring van belang zal zijn.Tijdens uw selectie is het daarom ook goed om te kijken welke onderwijsinstellingen met welke applicatie hun studenten opleiden en kunt u bijvoorbeeld via job-sites achterhalen welke 3D applicatie vaak op cv’s als ervaring wordt genoemd. Dit geeft u een inzicht in het 3D ecosysteem waaruit u voordeel kan halen. 

6 – Geïntegreerde applicaties

Naast 3D functionaliteit, zijn er extra mogelijkheden waarbij het 3D model als basis dient. Denk bijvoorbeeld aan animaties en fotorealistische renderingen van de 3D modellen of het uitvoeren van sterkte berekeningen. Middels datamanagement oplossingen kunt u uw 3D data beheren en zorgen voor communicatie naar andere afdelingen. Al deze mogelijkheden tezamen zorgen voor een totaaloplossing en een brede set aan mogelijkheden.Bij uw selectie is het voor u zaak om te kijken hoe naadloos deze applicaties en de 3D software werken: is er bijvoorbeeld sprake van 1 interface en werkt de applicaties probleemloos samen. 

7 – Gebruikersgemak

3D is een andere manier van werken en de overgang zal training en support vergen. Er is echter een groot verschil in gebruikersgemak tussen de diverse applicaties. Een 3D applicatie met hoog gebruikersgemak zorgt ervoor dat uw gebruikers snel op de tijd zijn en waarmee u dus sneller rendabel zult zijn. 

8 – Innovatie en doorontwikkelingen

Uw wereld, maar ook die van 3D softwareontwikkeling en mogelijkheden, is continu in beweging en u wilt wel een applicatie c.q. leverancier kiezen die innovatief is en blijft investeren in R&D.Het is daarom zaak om naast de technische mogelijkheden ook te kijken naar het bedrijf achter de software: hoe innovatief is deze partij en wat is hun visie. Dit zal u een goede indicatie geven dat u continu van nieuwe functionaliteit zal worden voorzien. 

9 – Lokale ondersteuning

De 3D applicaties worden door een aantal globale spelers ontwikkeld. Echter, u wilt tijdens uw kantooruren ondersteuning en training in uw taal en door een leverancier die toegevoegde waarde levert.Onderzoek doen naar de reputatie van de lokale leverancier is zeer van belang. Partijen als Design Solutions zijn immers op dagelijkse basis uw gesprekspartner.

Conclusie:

De keuze voor een 3D systeem is er één die u voor jaren maakt en het is daarom zaak om bovenstaande punten in overweging te nemen. Op deze manier zult u lang plezier hebben van uw investering en bovenal maximaal rendement. Indien u meer wilt lezen over dit onderwerp, kunt u hieronder het eBook downloaden.

Lees dan ons eBook: Belangrijkste aandachtpunten voor de keuze van 3D CAD software.

 Vraag het eBook aan  <http://info.designsolutions.nl/gratis-ebook-9-belangrijke-aandachtpunten-voor-de-keuze-van-3d-cad-software>

Nieuwsupdates ontvangen?

Blogs op onderwerp

see all

Recente blogs