Design Solutions Blog
Alles over SOLIDWORKS – tips, nieuws en innovatie
5-jul-2016 15:18:03

Het communiceren van 2D ontworpen producten is lastig. De tekeningen zijn vaak technisch van aard en men moet zichzelf een beeld vormen van hoe het product er uit zal zien.  Als dit product in 3D opgezet zou zijn, is het eenduidig en wordt het door iedereen begrepen, zonder technisch inzicht. Ontwerpen die gemaakt zijn met een 3D CAD-systeem geven u dit. De 3D modellen zijn makkelijk te delen en te communiceren, tot geavanceerde visualisatie mogelijkheden aan toe.

Huidige 2D situatie:

Ontwerpen in 2D gebeurt door het ontwerp te “vertalen” in een aantal aanzichten, zoals voor-, boven- en zijaanzicht. Het middel hiervoor is een productietekening, waar alle maten per aanzicht worden aangegeven.

Om een 2D ontwerp te communiceren met klanten of andere afdelingen, is het belangrijk dat de ontvanger in staat is om een technische tekening te interpreteren en zich hiermee een 3D beeld van het product in zijn hoofd kan vormen.

Complexe 2D tekening

Afbeelding: complexe 2D tekening.

De praktijk leert dat niet-technische personen van klanten of niet-technische interne afdelingen, bijvoorbeeld Sales of Marketing, moeite heeft om deze vaak complexe 2D tekening te lezen. Daarnaast is het mogelijk dat hierdoor het ontwerp niet volledig begrepen wordt, met kans op fouten of herstelwerk. Ook kan bijvoorbeeld Marketing hierdoor weinig uitingen hergebruiken waardoor de marketingkosten oplopen.

Werken in 3D:

In een 3D CAD-systeem wordt een product volledig in 3D opgezet, met alle geometrie en details. Het 3D model kan daarnaast diverse uiterlijke kenmerken meekrijgen, zoals kleur of textuur. Het 3D ontwerp kan door roteren van alle kanten bekeken worden. Middels inzoomen en doorsnedes kan additioneel inzicht op een eenvoudige manier verkregen worden. Het product is daarmee voor iedereen eenduidig en eenvoudig te interpreteren.

Ontwerp in 3D CAD-systeem

Afbeelding: Ontwerp in 3D CAD-systeem.

De modellen kunnen met een druk op de knop geëxporteerd worden in een view formaat zoals bijvoorbeeld eDrawings. Hiermee kan de ontvangende partij zelf het 3D model openen en roteren, zonder dat deze over een 3D CAD-systeem hoeft te beschikken. Dit is voor klanten nuttig en daarnaast bijvoorbeeld ook voor de productie afdeling, die zo het 3D model op productie details kan beoordelen.

Door het toepassen van rendering wordt een 3D model naar een fotografisch realisme getild. Ook is het mogelijk om animaties in 3D te maken. Hierdoor ontstaan zeer professionele mogelijkheden om te communiceren met opdrachtgevers, maar bijvoorbeeld ook om een product al te tonen voordat het geproduceerd wordt!

Rendering met SOLIDWORKS Visualize

Afbeelding: Rendering met SOLIDWORKS Visualize

Conclusie:

Het werken in 3D zorgt voor:

  • Professionele en aantrekkelijke communcatie
  • Verminderen van fouten
  • Sneller beslissingen kunnen nemen

Wilt u meer weten over de voordelen die een overstap van 2D naar 3D voor u kunnen opleveren? Klik dan hier voor het eBook: Upgrading from 2D to 3D will help you and your company succeed.

Vraag het eBook aan <http://info.designsolutions.nl/upgraden-van-2d-naar-3d>

Nieuwsupdates ontvangen?

Blogs op onderwerp

see all

Recente blogs