Design Solutions Blog
Alles over SOLIDWORKS – tips, nieuws en innovatie
17-apr-2019 9:32:09

Je bent helemaal overtuigd van je ontwerp. Het kan niet beter ... Maar weet je wel zeker of jouw ontwerp het beste is? De enige manier om daar achter te komen is testen. Het probleem is dat prototypes vaak kostbaar zijn. Zeker als ze door de test kapot gaan. Moet je wéér een prototype (laten) maken in de hoop dat je ontwerp na je aanpassingen wel voldoet. De oplossing: Virtueel Testen.

Met SOLIDWORKS Simulation kun je virtueel testen hoe je ontwerp reageert op blootstelling aan externe factoren of krachten. Een andere naam hiervoor is digitaal testen. Op deze manier bespaar je op prototypes en verhoog je de kwaliteit van het ontwerp meteen tijdens de ontwerpfase.

Deze blog legt uit wat de voordelen van virtueel testen zijn voor het management.

simulatie

Betere ontwerpkeuzes maken

Door een of meerdere van deze virtuele testen toe te passen, krijg je al tijdens de ontwerpfase snel betrouwbare gegevens over de sterke en zwakke punten van je ontwerp. SOLIDWORKS Simulation kan de ontwerpkeuzes die je gemaakt hebt bevestigen, maar ook inzicht geven in noodzakelijke verbeteringen zodat je tijdig bij kunt sturen.

Je voorkomt zo dat je onnodige prototypes maakt die de testfase toch niet hadden overleefd. Dat kan een heleboel geld schelen, waardoor de investering in SOLIDWORKS Simulation en training zich heel snel terugverdient. Door virtuele testen minimaliseer je het risico op verborgen gebreken en vergroot je de kans dat je eerste ontwerp en dus prototype meteen goed zijn.

Inzicht in de sterke punten van je product

Mooi om te snappen waarom prototypes of ontwerpen zullen falen, maar hoe zit het met bestaande producten? Uiteraard kun je ontwerpen van producten die je al op de markt hebt gebracht ook virtueel testen. De echte test van het prototype heeft aangetoond wat de zwakke punten zijn van je product, met een digitale test door SOLIDWORKS Simulation krijg je inzicht in de sterke punten van je product.

Wat zijn de bedrijfsmatige voordelen van virtueel testen?

Productiekosten verlagen en time-to-market verkorten

Het beteugelen van ontwikkelingskosten en verkorten van de time-to-market is een noodzaak voor ieder bedrijf. Dankzij Simulation heb je inzicht in de sterke en zwakke punten van je ontwerp en kun je onderbouwde ontwerpkeuzes maken. Misschien kan je met minder materiaal je product net zo sterk maken. Minder materiaal betekent lagere kosten en verbeterde winstgevendheid.

Virtueel testen of simuleren van je 3D CAD-ontwerpen helpt je last minute-wijzigingen te voorkomen. Daardoor bespaar je kosten op productontwikkeling en haal je je deadlines zodat onderaannemers en klanten niet op je zitten te wachten. Grote kans dat je er zo ook in slaagt om je product eerder op de markt te brengen dan een concurrent.

SOLIDWORKS-Simulation-assembly

Zekerheid dat je product voldoet aan wettelijke eisen

Mechanische eisen

Vrijwel alle producten moeten voldoen aan bepaalde mechanische eisen die zijn vastgelegd in wetten of bijvoorbeeld Europese richtlijnen. Vaak moet je een fysiek prototype bouwen en deze aan specifieke tests onderwerpen om aan te tonen dat je product voldoet. Dit leidt regelmatig tot extra kosten en vertragingen. Door virtuele tests te doen, kun je er in de ontwerpfase al voor zorgen dat je product voldoet aan relevante richtlijnen en kun je deze risico’s voorkomen .

Veiligheidseisen

Producten zoals kinderzitjes, fietshelmen enzovoort moeten voldoen aan veiligheidseisen, maar ook medische producten moeten bewezen veilig zijn. De inzichten die je krijgt uit virtuele testen kunnen je helpen je ontwerp te verbeteren zodat de certificering gemakkelijker te behalen is.

Benieuwd wat virtueel testen jou oplevert?

Virtueel testen helpt je om betere ontwerpkeuzes te maken en inzicht te krijgen in de sterktes van je ontwerp. Bovendien helpt Simulation om productiekosten te verlagen, de time-to-market te verkorten en om je product aan alle eisen te laten voldoen.

Onze ervaren expert komt graag langs om al je vragen over virtueel testen en SOLIDWORKS Simulation te beantwoorden. Maak vandaag nog een afspraak.

Neem contact op

Terug naar blogoverzicht
Terug naar Home

Gratis adviesgesprek

Ontdek hoe jij met SOLIDWORKS betere ontwerpen, lagere kosten en kortere ontwikkeltijden realiseert.