<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-TNV24CD" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wat is backdating voor SOLIDWORKS?

Het antwoord op deze vraag is op zich redelijk simpel. Je kunt backdating omschrijven als “het betalen voor achterstallig software-onderhoud.” Om je een goed beeld te geven van waar het in de praktijk op neer komt, schets ik hieronder eerst kort de SOLIDWORKS context. Daarna bespreek ik een alternatief voor backdating dat in sommige gevallen interessant kan zijn. 

Wat is de achtergrond van backdaten?

Een SOLIDWORKS licentie wordt vrijwel altijd verkocht met een onderhoudscontract. Dat contract geeft je recht op helpdesksupport en je krijgt daardoor alle updates. Daarnaast kun je issues melden bij SOLIDWORKS en je krijgt toegang tot online communities en gratis modellen. Voor meer informatie lees de blog over dit onderwerp.

Als je deze voordelen niet wilt, kun je je onderhoudscontract opzeggen. Doorgaans staat in een onderhoudscontract dat het stilzwijgend verlengd wordt. Geef het dus zelf tijdig aan als je het onderhoudscontract wilt opzeggen.

1 Subscription

Wanneer wordt een SOLIDWORKS licentie “gebackdatet”?

Geen onderhoudscontract betekent uiteraard geen support en geen updates. Dat gaat wellicht een tijdje goed, maar SOLIDWORKS werkt niet voor niks continu aan het verbeteren van zijn producten. In elk softwarepakket zitten bugs die vroeg of laat op zijn minst hinderlijk kunnen zijn. Dat kan een reden zijn om opnieuw een onderhoudscontract af te sluiten voor de SOLIDWORKS licentie.

Het kan ook zo zijn dat een SOLIDWORKS licentie een aantal jaren weinig of niet is gebruikt. De komst van een andere mechanical engineer brengt daar verandering in en de nieuwe werknemer vraagt of de software kan worden bijgewerkt naar de laatste versie. In beide gevallen klop je dan als onderneming bij ons aan met de vraag om het onderhoud te hernieuwen.

Voordelen onderhoudscontractjeBij een onderhoudscontract voor hogere pakketten krijg je extra software.

Wat houdt backdating in?

Wanneer je een SOLIDWORKS licentie opnieuw ‘op onderhoud’ wil zetten, dan backdaten wij het onderhoudscontract. Dat betekent dat het nieuwe onderhoudscontract in principe ingaat op de dag nadat het oude onderhoudscontract afliep. Tenzij dat langer dan drie jaar geleden is, want dat is de maximale backdating termijn. Het betekent ook dat je de kosten van de maanden of jaren dat je geen onderhoudscontract had, alsnog moet betalen. Die worden dus opgeteld bij de kosten van onderhoud voor de volgende 12 of 36 maanden.

Waarom doen we aan backdating voor SOLIDWORKS?

Misschien denk je: “waarom moet ik bij het hernieuwen van een onderhoudscontract betalen voor oude updates?” Daar zijn twee simpele redenen voor. Ten eerste omdat het veel geld kost om de SOLIDWORKS software continu te verbeteren. Zonder backdating, zouden waarschijnlijk heel veel klanten eens in de zoveel jaar voor 12 maanden onderhoud nemen, alle updates installeren en dan hun onderhoudscontract weer opzeggen. Met als gevolg: minder geld om top programmeurs aan SOLIDWORKS te laten sleutelen.

Ten tweede, omdat backdating wel zo fair is ten opzichte van SOLIDWORKS gebruikers die het onderhoudscontract van hun licenties wel steeds verlengd hebben. Want wanneer jij het onderhoud na een aantal jaren hernieuwt, krijg jij in één keer alle updates en nieuwe functies waar andere SOLIDWORKS gebruikers wel al voor betaald hebben. Zonder backdating zou je een oneerlijk voordeel krijgen en nogmaals, dan zou iedereen opzeggen voor een jaar of twee, dan een jaartje betalen et cetera. SOLIDWORKS zou dan lang niet zo goed kunnen zijn.

5

Zijn er alternatieven voor backdating?

Strikt genomen is backdating SOLIDWORKS altijd goedkoper dan het alternatief: een nieuwe licentie kopen. Echter, in de praktijk pakt dat soms anders uit omdat we bijvoorbeeld korting kunnen geven op een nieuwe licentie, of omdat er een SOLIDWORKS aanbieding is. Neem altijd contact op met ons salesteam voor een eerlijk advies over wat op dat moment de meest voordelige keuze voor jou is.

Los van het kostenplaatje zijn er klanten die er bewust voor kiezen om niet te backdaten en te investeren in een nieuwe SOLIDWORKS licentie. De oude wordt dan bijvoorbeeld in het magazijn door logistiek gebruikt als veredelde viewer. Kortom, we raden je aan om alles in overweging te nemen en aarzel zeker niet om ons salesteam te vragen om advies.