Performance | 6 min Leestijd

Wat is het beste werkstation voor SOLIDWORKS 2018?

Jeroen Spee
15-02-18

Is het tijd voor een nieuwe PC? Dan wil je dat nieuwe workstation graag afstemmen op SOLIDWORKS 2018. Maar hoe kies je de hardware die het beste past bij de eisen van dit uitgebreide 3D CAD pakket? Hoe krijg je de beste prestaties voor jouw budget?

Let op: deze blog is gericht op SOLIDWORKS 2018. Ben je op zoek naar hardware-advies voor SOLIDWORKS 2019? Die vind je hier.

Met deze blog geven we je enkele handvatten zodat je een bewuste keuze kunt maken en weet waar je op moet letten. Dit artikel is gebaseerd op onze eigen ervaring, informatie van CADware en het algemeen advies van SOLIDWORKS dat je online kunt vinden.

Workstation

Waar gebruik je SOLIDWORKS voor?

De manier waarop je SOLIDWORKS CAD gebruikt is de primaire afweging bij de hardwarekeuze. De complexiteit of grootte van je ontwerpen tellen hierin mee, maar ook ondersteunende functies die veel rekenkracht vergen zoals simulaties en renderen. 

Gebruik je tegelijkertijd naast SOLIDWORKS vaak andere software die veel van je workstation vraagt? Dan is dat zeker iets waar je rekening mee moet houden bij de hardwarekeuze.

Wat is de beste processor voor SOLIDWORKS 2018?

De Central Processing Unit (CPU) is de motor van een CAD werkstation. Werkgeheugen kun je meestal bijprikken, maar de processor kies je maar één keer en daarom is het belangrijk dat bewust te doen. Ook voor SOLIDWORKS geldt: hoe sneller, hoe beter! Een hogere kloksnelheid geeft betere prestaties. SOLIDWORKS ondersteunt zowel AMD® als Intel® processors.

Bekende processors voor SOLIDWORKS

  • Intel i7 Dual-Core
  • Intel i7 Quad-Core
  • Intel Xeon
  • AMD Ryzen® 5 of 7
  • AMD Ryzen® Threadripper™

Dual-Core of meer?
SOLIDWORKS gebruikt één processorcore om producten te modelleren, dus hoe hoger de kloksnelheid hoe beter de prestaties. Bepaalde applicaties en add-ins van SOLIDWORKS, waaronder Photoview 360, SOLIDWORKS Visualize en Simulation kunnen meerdere cores gebruiken. SOLIDWORKS 2018 kan ook een beroep doen op meerdere processorkernen wanneer je views op drawings bijwerkt en wanneer je patronen toepast. Gebruik je dit soort applicaties en add-ins regelmatig? Overweeg dan zeker een processor met meer dan twee cores.

Intel
Het zal geen verrassing zijn dat de Intel i7 Quad-Core processor beter uit de test komt bij het uitvoeren van SOLIDWORKS processen dan een Intel i7 Dual-Core processor. Een andere optie van Intel is de Xeon processorfamilie. Deze processoren zijn heel geschikt voor het uitvoeren van meerdere processen tegelijk, maar presteren slechter dan een i7 in single-core processen. 

AMD
De processoren van AMD zijn betaalbaarder en gericht op studenten en gamers met een beperkt budget. Je kunt ze gebruiken voor SOLIDWORKS, maar AMD processoren kunnen meestal niet tippen aan die van Intel qua snelheid.

SOLIDWORKS processor benchmark
Sinds 2011 zit er een gestandaardiseerde performance test in SOLIDWORKS. Gebruikers kunnen de resultaten van deze test met hun hardware specificaties uploaden naar een speciale pagina. Door het zoekveld te gebruiken, kun je er een indruk krijgen van de prestaties van een combinatie met een bepaalde grafische kaart.

Ons processor advies
Voor het gebruik van SOLIDWORKS adviseren wij een Intel i7 Quad core processor met een zo hoog mogelijke kloksnelheid. Hoef je niet per se op de eerste rij te zitten? Dan kan je een lagere kloksnelheid overwegen. Is je budget beperkt en heb je er geen probleem mee om eventueel wat langer te moeten wachten? Dan zou je AMD in aanmerking kunnen nemen. 

Je kunt er ook voor kiezen om voor het geld van een i7 processor een AMD processor te nemen met meer processorkernen en threads. Op die manier zou je workstation beter moeten presteren bij het uitvoeren van multi-thread processen zoals renderen, simulaties en het openen van bestanden. 

 

Welk besturingssysteem is het beste voor SOLIDWORKS 2018?

Officieel ondersteunt SOLIDWORKS hun 3D CAD-pakket versie 2018 voor de volgende besturingssystemen.
• Windows 7 SP1 ,64-bit
• Windows 8.1, 64-bit
• Windows 10, 64-bit

Maar let op!
• Windows Home edities worden niet ondersteund
• Windows 8.1 ondersteuning stopt na SOLIDWORKS 2018 SP5
• SOLIDWORKS 2018 is niet compatibel met een 32-bit besturingssysteem

Andere besturingssystemen
Gebruik je een besturingssysteem dat SOLIDWORKS niet ondersteunt, dan betekent dat niet per se dat SOLIDWORKS 2018 niet werkt. Je loopt wel een groot risico dat de software niet helemaal naar behoren functioneert. Bovendien geeft SOLIDWORKS geen ondersteuning als het probleem veroorzaakt wordt door je afwijkende besturingssysteem.

Hoe zit het met Apple en SOLIDWORKS 2018?
Regelmatig krijgen we de vraag: “Kan ik op een Macbook of iMac Pro werken met SOLIDWORKS 2018?’’ Het antwoord is: ja je kunt SOLIDWORKS draaien op een Macbook, maar niet op macOS en bovendien wordt dit niet ondersteund door SOLIDWORKS.

Wil je per se een Macbook of iMac Pro gebruiken? Installeer dan naast het besturingssysteem van Apple een Windows operating system op je Macbook. Bedenk wel dat als er performance of grafische problemen zijn met SOLIDWORKS op een Apple systeem, dat wij hier als reseller ook geen support op bieden.

Het besturingssysteem: ons advies
Hoewel SOLIDWORKS officieel nog steeds Windows 7 en Windows 8.1 ondersteunt, adviseren wij onze klanten met het oog op de toekomst om de 64-bits versie van Windows 10 te kiezen.

 

Hoeveel werkgeheugen heb ik nodig voor SOLIDWORKS 2018?

Om te zorgen dat de motor (CPU) goed kan presteren moet je werkstation beschikken over voldoende RAM-geheugen om de SOLIDWORKS functies zo efficiënt mogelijk te verwerken. De vraag is: wanneer heb je voldoende werkgeheugen?

Bereken het benodigde werkgeheugen
Er is een vuistregel waarmee je de hoeveelheid RAM-geheugen die je nodig hebt kunt bepalen op basis van de toepassing.
• Start met 4 GB 
• Tel er voor elke CAD-, analyse- en renderingtoepassing 1 GB bij op
• Tel daar voor elke toepassing 20 keer de maximale grootte van de assembly bij op (sla de assembly via pack & go lokaal op om de grootte te bepalen)
• Rond de uitkomst naar boven af naar een getal dat een veelvoud is van 4

Rekenvoorbeeld 1
Stel je werkt met 100 MB samenstellingen en gebruikt geen rendering. Dan zou je met 4 GB + (20 x 100 MB) = 6 GB uit de voeten moeten kunnen. Afgerond naar boven kom je dan op 1 geheugenmodule van 8 GB bijvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld 2
Je werkt met assemblies van 250 MB en draait daarnaast SOLIDWORKS Simulation, PhotoView 360 en Visualize. Nu kom je uit op 4 GB + 1 GB + 1GB + 1 GB + (3 x 20 x 250 MB) = 22 GB. Afgerond naar boven is dat - afhankelijk van het aantal geheugenslots op je moederbord - bijvoorbeeld 24 GB (3 modules van 8 GB) of 32 GB (1 module).

Het eerste voorbeeld geeft weinig ruimte voor extra applicaties, terwijl het tweede, zeker als je 32 GB kiest, daar wel mogelijkheden voor geeft. 

Ons advies over werkgeheugen
Houd rekening met groei, omdat je waarschijnlijk minimaal een jaar of drie met het systeem vooruit moet. Je werkgeheugen moet groot genoeg zijn om toekomstige applicaties op te vangen. Ongeacht hoeveel RAM je kiest, zorg ervoor dat de modules de hoogste snelheid hebben die je processor kan verwerken.

 

Op welk type harde schijf draait SOLIDWORKS 2018 het beste?

De 3D CAD software van SOLIDWORKS leest veel data van de harde schijf. Een conventionele harde schijf (HDD) is veel langzamer dan een Solid State Drive (SSD). Daarom raden we je sterk aan om een Solid State Drive te kiezen.

Grootte van de harde schijf
De harde schijf moet voldoende ruimte bieden voor de installatie en het gebruik van de software. Dit hangt uiteraard af van de schijfruimte die nodig is voor de geïnstalleerde SOLIDWORKS applicaties. Als vuistregel geldt dat minimaal 10% van de harde schijf vrij moet zijn dus tel dat zeker mee.

Budgetbeperkingen?
Een SSD met een grote capaciteit is duur. Om de kosten te beperken kun je een kleinere SSD nemen voor het besturingssysteem en SOLIDWORKS, en daarnaast een tweede, betaalbare “mechanische” schijf inbouwen voor de programma’s en gegevens die niet tijdkritisch zijn.

 

Welk grafische kaart werkt goed met SOLIDWORKS 2018?

Natuurlijk wil je dat SOLIDWORKS er goed uit ziet op je beeldscherm en dan komt de grafische kaart (GPU) om de hoek kijken. Je kunt letterlijk duizenden euro’s aan een GPU spenderen, maar het is de vraag of dat nodig is.

Gecertificeerd door SOLIDWORKS
SOLIDWORKS gebruikt de programmeertaal OpenGL voor het roteren, refreshen, pannen en voor het in- en uitzoomen van modellen. Voor de beste prestaties en stabiliteit moet je er dus opletten dat de grafische kaart OpenGL ondersteunt.

Grafische kaarten die OpenGL ondersteunen
• De NVIDIA Quadro P serie (opvolger van de NVIDIA Quadro M serie)
• De AMD Radeon Pro WX serie (opvolger van de AMD FirePro serie)

SOLIDWORKS heeft de NVIDIA Quadro, AMD FirePro en de AMD Radeon Pro WX grafische kaarten gecertificeerd voor SOLIDWORKS 2018.

Let op: de GeForce kaarten van NVIDIA die je in veel gaming pc’s en laptops vindt, ondersteunen geen OpenGL en worden dus ook niet ondersteund door SOLIDWORKS.

Wij adviseren NVIDIA Quadro
Uit ervaring raden wij aan om een grafische kaart uit de NVIDIA Quadro serie te kiezen. Welke specifieke grafische kaart uit deze serie geschikt is voor jou hangt af van je gebruik.

Ga je eenvoudige parts modelleren en gebruik je alleen “shaded views” en weinig 3D visualisatie? Dan hoef je niet voor het topmodel te gaan. Gebruik je grote samenstellingen, transparante samenstellingsaanzichten, of visualisaties zoals met PhotoView 360 of SOLIDWORKS Visualize? Kies dan een krachtigere NVIDIA Quadro P kaart.

Keuzehulp van NVIDIA
Op de website van NVIDIA staat een duidelijk overzicht met concreet advies voor verschillende toepassingen.

Keuzehulp van SOLIDWORKS
SOLIDWORKS test regelmatig combinaties van grafische kaarten, besturingssystemen en SOLIDWORKS versies, en publiceert dan de resultaten online. Als je meer zekerheid wilt dat de grafische kaart die je op het oog hebt, werkt met jouw SOLIDWORKS versie, kijk dan op www.solidworks.com en ga naar Support/Hardware & System requirements/Graphic Card Drivers.

Tip: Om te zien welke grafische kaarten worden ondersteund onafhankelijk van het merk computer, kies bij Computer Vendor de waarde ‘Any System Vendor’. 

Meer vragen?
Heb je nog vragen over 3D CAD systemen die we in dit artikel niet beantwoord hebben? Neem dan contact op met CADware. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de levering van high performance systemen voor CAD-toepassingen.  

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.

Jeroen Spee