Performance | 5 min Leestijd

Wat is het beste werkstation voor SOLIDWORKS 2019?

Jeroen Spee
04-04-19

We krijgen regelmatig de vraag; wat voor systeem heb ik eigenlijk nodig voor SOLIDWORKS 2019? Wat voor grafische kaart? Hoeveel intern geheugen of opslag heb ik nodig? Om al deze vragen te beantwoorden is er deze blog zodat je een bewuste keuze kan maken en weet waarop je moet letten bij het samenstellen van de hardware.

SOLIDWORKS 2019 bevat veel softwarematige performanceverbeteringen, maar elke nieuwe release is gebaseerd op de laatst beschikbare hardware, dus wellicht wil je sowieso meteen je systeem upgraden. Wanneer de hardware goed past bij de software, krijg je immers zeker de beste performance.

Waar moet je naar kijken om hardware te kiezen?

 • Hoe groot zijn de parts/assemblies/drawings waarmee ik werk?
 • Hoe complex zijn de ontwerpen? Bevat het model bijvoorbeeld veel dubbel gekromde surfaces of patronen?
 • Gebruik ik nog andere applicaties naast SOLIDWORKS die performancegevoelig zijn? Bijvoorbeeld simulatie- of rendersoftware. Dit is zeker iets waar je rekening mee moet houden bij je hardwarekeuze!

Wat zijn de minimale SOLIDWORKS 2019 hardware-eisen?

De minimale SOLIDWORKS 2019 hardware eisen zijn online te vinden bij de SOLIDWORKS System Requirements.

Welke processor (CPU) is het beste voor SOLIDWORKS 2019?

De Central Processing Unit (CPU) is de motor van een CAD-werkstation. Werkgeheugen kun je meestal vergroten als je nog een vrij slot hebt, maar de processor kies je meestal maar één keer. Hier geldt een simpele vuistregel: hoe sneller, hoe beter! Een processor met een hogere kloksnelheid geeft betere prestaties.

SOLIDWORKS ondersteunt zowel AMD® als Intel® processors. De meeste processen van SOLIDWORKS worden uitgevoerd door één enkele core (kern) van de processor. Het is dus van belang om een processor te kiezen met een zo snel mogelijke core. 

hardware

Multi-thread technologie

Sommige functies in SOLIDWORKS hebben multi-thread technologie nodig om de belasting/workload te verdelen over de verschillende cores. Deze functies hebben multi-thread technologie nodig:

 • SOLIDWORKS Simulation
 • PhotoView 360
 • SOLIDWORKS Visualize
 • Patterns
 • View updaten drawings

Bekende processors voor SOLIDWORKS:

 • Intel i7
 • Intel i9
 • Intel Xeon
 • AMD Ryzen 5 of 7
 • AMD Ryzen Threadripper

Intel ‘i’

De Intel ‘i’ generatie is nog steeds heer en meester qua performance van SOLIDWORKS 3D CAD. Zowel de nieuwste i9-generatie als de i7-generatie presteren goed. Opmerkelijk: uit een benchmarktest is gebleken dat de i7 op meerdere vlakken beter scoort. De i9 kost wat meer, maar doet het beter bij het uitvoeren van meerdere processen tegelijk.

Intel Xeon

Intel Xeon-processoren blinken uit als het gaat om het uitvoeren van meerdere processen tegelijk. SOLIDWORKS is met name gebaat bij een zo hoog mogelijke kloksnelheid, niet zozeer het aantal cores. In de praktijk blijkt dat de ‘i’-serie beter functioneert bij SOLIDWORKS. Vandaar dat CADware alleen maar desktopsystemen voor CAD gebruik levert die gebruikmaken van de Intel ‘i’ serie processoren!

Beperkt budget voor een SOLIDWORKS werkstation?

Is je budget beperkt en heb je er geen probleem mee om af en toe langer te wachten? Dan kun je AMD overwegen want hun processoren zijn doorgaans betaalbaarder. Uiteraard kun je ze gebruiken voor SOLIDWORKS, maar AMD-processoren kunnen meestal niet tippen aan Intel qua snelheid.

Heeft overklokken zin?

Het overklokken van de processor kun je overwegen omdat dit vaak de performance van SOLIDWORKS verbetert. Let op: overklokken is niet zonder risico’s. Laat het daarom doen door een professioneel bedrijf.

Ons advies: Intel i7 met een kloksnelheid vanaf 3.3 Gigahertz

Wij raden een Intel ‘i7’ generatie met een zo hoog mogelijke kloksnelheid aan. Het liefst een van de nieuwe versies. Kies voor een kloksnelheid van 3.3GHZ of hoger afhankelijk van de benodigde performance.  

Welke grafische kaart (GPU) heb ik nodig voor SOLIDWORKS?

Je projecten in SOLIDWORKS moeten er natuurlijk goed uitzien en snel renderen. Daarbij is een krachtige grafische kaart belangrijk.  Deze wordt ook wel Graphics Processing Unit (GPU) genoemd. De kosten voor een GPU kunnen snel oplopen. Maak de juiste keuze en geef niet meer geld uit dan nodig.

OpenGL / DirectX of Direct 3D?

Bij het kiezen van een grafische kaart is het van belang dat deze gebruikmaakt van de juiste programmeertaal. SOLIDWORKS ondersteunt de programmeertaal OpenGL.

Grafische kaarten, zoals bijvoorbeeld GeForce, die gebruik maken van DirectX of Direct 3D worden niet ondersteund. Deze komen vooral voor in gamingsystemen. Je kunt SOLIDWORKS wel installeren en het zal soms werken, maar als er problemen ontstaan, dan kunnen wij of SOLIDWORKS geen ondersteuning bieden. Dus: kies een grafische kaart die gebruikmaakt van OpenGL.

Wat zijn de beste grafische kaarten?

Op dit moment zijn de volgende grafische kaarten het meest geschikt voor SOLIDWORKS.

Entry level

 • NVIDIA Quadro P600
 • AMD Radeon Pro WX 3100

Mid-range

 • NVIDIA Quadro P1000/2000
 • AMD Radeon Pro WX 4100

High-end

 • NVIDIA Quadro P4000
 • AMD Radeon Pro WX 5100

Er zijn nog betere kaarten verkrijgbaar, maar in de meeste gevallen heb je deze niet nodig. Mocht je echt met extreem grote samenstellingen werken met duizenden onderdelen of hele complexe vormen dan kan het nog interessant zijn om te kijken naar een P5000 kaart. Dan zul je wel je spaarrekening moeten aanspreken.

werkstation

Kun je meerdere grafische kaarten inzetten in SOLIDWORKS?

SOLIDWORKS 3D CAD kan maar één grafische kaart gebruiken. SOLIDWORKS Visualize kan wel meerdere grafische kaarten gebruiken, dus voor deze applicatie zou het interessant kunnen zijn. 

Welke kaarten zijn gecertificeerd door SOLIDWORKS?

SOLIDWORKS heeft de NVIDIA Quadro, AMD FirePro en de AMD Radeon Pro WX grafische kaarten gecertificeerd voor SOLIDWORKS 2019. Nieuw is de Nvidia Quadro RTX-range waarbij nog meer performance verbeteringen kunnen worden gerealiseerd. Dell, HP en Lenovo gaan de Quadro RTX-kaarten ook in hun werkstations stoppen.

Online keuzehulp van NVIDIA

Op de website van NVIDIA staat een duidelijk overzicht met concreet advies voor verschillende toepassingen en benchmark testen.

Online keuzehulp van SOLIDWORKS

SOLIDWORKS test regelmatig combinaties van grafische kaarten, besturingssystemen en SOLIDWORKS versies, en publiceert dan de resultaten online. Als je meer zekerheid wilt dat de grafische kaart die je op het oog hebt, werkt met jouw SOLIDWORKS versie, kijk dan bij de Support/Hardware & System requirements/Graphic Card Drivers van SOLIDWORKS.

Tip: om te zien welke grafische kaarten worden ondersteund onafhankelijk van het merk computer, kies bij Computer Vendor de waarde ‘Any System Vendor’.

Ons advies: Nvidia Quadro ‘P’-serie

Kies een grafische kaart uit de Nvidia Quadro ‘P’-serie voor een optimale performance voor de juiste prijs. Welke grafische kaart uit deze serie je nodig hebt hangt af van je gebruik.

Welk besturingssysteem is het beste voor SOLIDWORKS 2019?

Officieel ondersteunt SOLIDWORKS de volgende besturingssystemen.

 • Windows 10, 64-bit
 • Windows 7 SP1 ,64-bit (Vanaf SOLIDWORKS SP5 2020 niet meer)

Windows 8.1. wordt dus niet meer ondersteund door SOLIDWORKS.

Andere besturingssystemen voor SOLIDWORKS

Gebruik je een besturingssysteem dat SOLIDWORKS niet ondersteunt? De software zal waarschijnlijk wel starten, maar je loopt een groot risico dat SOLIDWORKS niet helemaal naar behoren functioneert. Bovendien, SOLIDWORKS geeft je geen ondersteuning als het probleem veroorzaakt wordt door je afwijkende besturingssysteem.

Ondersteunt Apple SOLIDWORKS 2019?

Deze vraag wordt heel vaak gesteld. Het simpele antwoord luidt: nee.

Het is theoretisch wel mogelijk om met een MacBook of iMac SOLIDWORKS te draaien, maar het is erg omslachtig en niet ondersteund door SOLIDWORKS. Wij kunnen daar ook geen hulp bij bieden. eDrawings vormt een uitzondering en draait wel op MacOs.

Wil je per se een Macbook of iMac Pro gebruiken? Installeer dan op eigen risico naast het besturingssysteem van Apple een Windows operating system op je Macbook. Bedenk wel dat als er performance of grafische problemen zijn met SOLIDWORKS op een Applesysteem, dat wij hier als reseller ook geen support op bieden.

Ons advies: Windows 10 64 bits

Kies de 64-bits versie van WINDOWS 10. Dan ben je zeker van het functioneren van de software, ook in 2020.

Op welk type harde schijf draait SOLIDWORKS 2019 het beste?

SOLIDWORKS vraagt veel informatie op van je harde schijf. Een Solid State Drive (SSD) leest en schrijft sneller informatie dan een conventionele harde schijf (HDD). Daarom raden we je aan een SSD te kiezen. De snelste op de markt zijn momenteel de NVMe-ssd’s.  

hdd

Voor de installatie en gebruik van de software heb je genoeg schijfruimte nodig. Hoeveel je nodig hebt hangt af van de geïnstalleerde SOLIDWORKS-applicaties. Daar hebben we dus geen concreet antwoord op, omdat dat antwoord simpelweg niet bestaat. Als vuistregel geldt dat minimaal 10% van de harde schijf vrij moet zijn, dus houd daar rekening mee.

Ons advies: neem een kleinere NVMe-SSD en een betaalbare HDD-schijf

Een NVMe-SSD met een grote capaciteit is duur. Om de kosten te beperken kun je een kleinere NVMe-SSD nemen voor het besturingssysteem en SOLIDWORKS. Daarnaast bouw je een tweede, betaalbare HDD-schijf in voor de programma’s en gegevens die niet tijdsgevoelig zijn.

RAM race

Hoeveel intern geheugen (RAM) heb ik nodig voor SOLIDWORKS 2019?

Om te zorgen dat de motor (CPU) goed presteert moet je werkstation beschikken over voldoende RAM-geheugen. Het absolute minimum aan RAM is 16GB. Maar bij grote samenstellingen, simulaties, studies of visualisaties kan al snel meer geheugen nodig zijn.

Voorkom eventuele capaciteitsproblemen en neem een werkgeheugen van 32GB. Twijfel je hoeveel geheugen je gebruikt? Dit kun je monitoren via taakbeheer (task manager) van Windows.

1

Ons advies: stel je werkgeheugen samen met modules van minimaal 16 GB

De grootte van het werkgeheugen is erg afhankelijk van de grootte van de samenstelling en hoeveel applicaties tegelijkertijd moeten runnen. Gebruik in ieder geval een module van minimaal 16GB! Wil je 32 GB werkgeheugen, dan 2 modules van 16GB of 1 van 32 GB. Tip: probeer zo min mogelijk memory chips te gebruiken zodat je nog extra aansluitingen overhoudt voor uitbreidingen in de toekomst. 

Meer vragen over SOLIDWORKS hardware?

Heb je nog vragen over 3D CAD-systemen die we in dit artikel niet beantwoord hebben? Neem dan contact op met CADware. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de levering van high performance systemen voor CAD-toepassingen. 

Bekijk het aanbod van CADware

Wil je altijd op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsmailing: uitnodigingen voor webinars, info over SOLIDWORKS updates én elke laatste donderdag van de maand de meest recente blogs in je mailbox.
Door op inschrijven te klikken geef je Design Solutions toestemming om je persoonsgegevens op te slaan en te verwerken om je de nieuwsmailing te kunnen bezorgen. Je kunt jezelf altijd uitschrijven.