Design Solutions Blog
Alles over SOLIDWORKS – tips, nieuws en innovatie
11-apr-2019 11:10:31

Ik deed laatst boodschappen in een andere supermarkt dan ik gewend ben. Het vinden van de boodschappen was een hels karwei. Alles lag op een andere plek. Normaal liep ik blindelings naar het juiste schap. Toch maar even vragen of de winkelmedewerker weet waar de koffiemelk en chocoladepasta liggen. Die chocoladepasta hadden ze alleen van een ander merk. Zou deze ook lekker zijn of moet ik toch een ander merk nemen?

Zoekt en gij zult vinden …

Toen ik thuis was, bedacht ik dat je boodschappen doen kunt vergelijken met het ontwerpen van een product. Stel: de verkoopafdeling van het bedrijf waar je werkt heeft een nieuw project verkocht. De engineers moeten nu aan de slag. Je weet dat je ooit een keer een vergelijkbaar ontwerp hebt gemaakt voor een andere klant dus als je daar op verder kunt werken, scheelt dat veel ontwerptijd.

nrd-1169664-unsplash

Nu alleen nog even het SOLIDWORKS model terugvinden. Tja, waar staan deze bestanden? Misschien ergens op het netwerk in een map of bij een collega op zijn computer? Laat ik eens zoeken via de Windows verkenner op een projectnummer. Maar wat was dat oude nummer ook al weer? Dan maar zoeken op bestandsnaam ... Hoe heette die SOLIDWORKS samenstelling ook al weer? Even vragen aan collega’s. Helaas die weten het ook niet of hebben ondertussen een andere baan!

Na een uur zoeken heb je nog steeds niets gevonden. Alsof je langs eindeloze supermarktschappen loopt op zoek naar een product waarvan je weet dat het bestaat. Je zou er wanhopig van worden. Dan maar het volledige ontwerp opnieuw maken … Tijdens het ontwerpen vind je gelukkig nog wat 3D-modellen van onderdelen die je zou kunnen gebruiken. Maar zijn het wel de goede versies? Volgens een collega is er ooit een aanpassing geweest op dat model. Gelukkig is het bijna weekend …

Nooit meer de weg kwijt met SOLIDWORKS PDM

Gelukkig kan het ook anders. Met SOLIDWORKS PDM vind je snel de juiste bestanden terug, verspil je geen tijd en is er geen twijfel over de juiste versie. PDM staat voor Product Data Management. Dat betekent dat je op een gestructureerde manier alle data en metadata van engineering beheert. Klinkt duur, dus dat leg ik even uit.

Wat houdt metadata in?

Metadata zijn gegevens die de kenmerken van bepaalde gegevens beschrijven. Anders gezegd: data over data. Bijvoorbeeld:

  • Document/artikelnummer
  • Is het een inkoop- of maakdeel?
  • Van welk materiaal wordt het gemaakt?
  • Welke versie van het onderdeel?
  • Wie heeft het onderdeel gemaakt?
  • Wat voor type onderdeel is het? (plaatwerk, frees-, of draaideel)

Deze kenmerken worden in een relationele database bewaard en zijn te vinden via uitgebreide zoekfuncties. Wanneer je een onderdeel vindt door te zoeken op één of meerdere van deze kenmerken, dan kun je via de functie ‘where used’ direct zien in welke andere projecten en/of samenstellingen het onderdeel is gebruikt. Met SOLIDWORKS PDM vind je dus niet alleen een ontwerp terug, maar ook alle gerelateerde bestanden.

uitgebreide zoekmogelijkheden

Uitgebreide zoekmogelijkheden

 

Bijhouden van projectgeschiedenis

In SOLIDWORKS PDM doorloopt een ontwerp een vrijgaveproces. Er zijn verschillende stadia, bijvoorbeeld voor goedkeuringsfases. Wanneer een ontwerp klaar is voor productie, dan wordt deze ‘bevroren’. Daardoor kun je met SOLIDWORKS PDM zien hoe een ontwerp uitgeleverd is, in welke versie en aan welke klant.

Wanneer het ontwerp moet worden aangepast, kan de bestaande data niet worden overschreven maar wordt er een nieuwe versie gemaakt. Hierdoor blijft de gehele ontwerpgeschiedenis behouden.

PDM vrijgaveproces

PDM vrijgaveproces

 

Data voor alle afdelingen

Niet alleen engineers kunnen gebruikmaken van deze voordelen. Ook andere afdelingen zoals bijvoorbeeld verkoop, productie of werkvoorbereiding kunnen hun data opslaan, beheren en raadplegen in SOLIDWORKS PDM. Doordat je de ontwerpinformatie maar op één plek beheert, kan bedrijfsbreed de juiste data worden geraadpleegd. Zo creëer je één waarheid (single source of truth).

Bescherming en authenticatie

SOLIDWORKS PDM beschermt het intellectueel eigendom door toegangscontrole. Per account kun je toegangsrechten toewijzen. Iedereen logt in met zijn gebruikersnaam en wachtwoord. Hierdoor kunnen andere afdelingen bijvoorbeeld wel bepaalde informatie inzien maar niet wijzigen. Door deze toegangscontrole is het ook mogelijk om samen te werken met bedrijven buiten de organisatie (zoals ingenieursbureaus), die dan alleen toegang krijgen tot geselecteerde informatie. Uiteraard moet je bij de implementatie van SOLIDWORKS PDM goed nadenken over gebruikersprofielen en toegangsrechten.

Snel laden van grote samenstellingen

Laden je grote samenstellingen nu traag omdat data op het netwerk wordt opgeslagen? Met een SOLIDWORKS PDM systeem ben je verzekerd van de beste laadprestaties. Hoewel de PDM data centraal binnen een bedrijf wordt beheerd, werkt iedereen lokaal op zijn eigen systeem met een PDM map. Het laden van grote samenstellingen gebeurt lokaal en gaat daardoor snel!

Automatiseren van handmatige taken

Een ander voordeel van SOLIDWORKS PDM is dat je er automatisch taken mee kunt uitvoeren die anders handmatig zouden moeten. Denk bijvoorbeeld aan het genereren van PDF’s van 2D-tekeningen, het opslaan van uitslagen van plaatwerkmodellen of het importeren van stuklijsten in het ERP-systeem. Met SOLIDWORKS PDM is het allemaal mogelijk.

Zoveel mogelijkheden! Is PDM dan niet lastig te gebruiken?

Nee zeker niet. Omdat SOLIDWORKS PDM geïntegreerd is in de vertrouwde omgeving van de Windows verkenner, hoef je geen nieuw programma te leren gebruiken. In de Windows verkenner zie je alleen wat extra tabbladen en functies wanneer je ingelogd bent in PDM. Het is ook mogelijk om data te raadplegen via een internetbrowser. Kinderspel dus.

windows verkenner integratie

PDM geïntegreerd in Windows verkenner

Conclusie: de voordelen van SOLIDWORKS PDM

Door SOLIDWORKS PDM gaat de kwaliteit van de ontwerpdata omhoog, kun je samenwerken in ontwerpteams en voorkom je dat er verkeerde versies van onderdelen gemaakt worden. Hierdoor wordt de time-to-market van producten verkort en heb je meer tijd over voor innovatie. Óf om boodschappen te doen in een onbekende supermarkt natuurlijk …

Wil je meer weten over PDM? Onze expert komt graag langs voor een gratis adviesgesprek.

Neem contact op om een afspraak te maken. 

Neem contact op

Terug naar blogoverzicht
Terug naar Home

Gratis adviesgesprek

Ontdek hoe jij met SOLIDWORKS betere ontwerpen, lagere kosten en kortere ontwikkeltijden realiseert.